Steeds meer seizoenarbeiders uit Oost-Europa

amsterdam – - Seizoenarbeiders uit Oost-Europa worden een normaal verschijnsel in Nederland.

Er was even een dipje vanwege de economische terugval vorig jaar, maar nu is het tijdelijk personeel uit Polen, Bulgarije en Roemenië terug, signaleert demograaf Jan Latten van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In maart van dit jaar werkten er 100 duizend Oost-Europeanen in het land, twaalfduizend meer dan in dezelfde maand het jaar daarvoor. De groei in arbeidsmigratie begon al in mei 2007 (zie grafiek).

„Arbeiders uit Polen, Roemenië en Bulgarije mochten vanaf dat moment zonder vergunning in andere EU-landen werken”, aldus Latten.

De economische recessie remde de groei tijdelijk, maar nu er meer werk is door de aantrekkende economie, stijgt het aantal arbeidsmigranten weer.

Latten: „Nederland is aantrekkelijk voor de Oost-Europese werknemer omdat de lonen hier vaak hoger zijn vaak dan in bijvoorbeeld Polen zelf. Daarbij komt dat hier in de zomer veel kans is op werk in de groente- en fruitsector.

Dat leidde een aantal jaren op rij tot een arbeidsmigratiepiek tussen maart en oktober. We zien dat die aantrekkingskracht blijft en verwachten daarom dat de zomerse migratiepiek jaarlijks zal terugkeren.”

De ruimte voor de voornamelijk Poolse, Bulgaarse en Roemeense werknemers ontstaat doordat de Nederlanders het werk in de groente- en fruitsector veelal niet willen doen, weet Remco Icke, woordvoerder van de Algemene Bond van Uitzendondernemingen.

„De helft van deze Oost-Europeanen is aangesloten bij een uitzendbureau. Dat betekent dat ze onder dezelfde voorwaarden werken als Nederlanders zouden doen: even lange dagen en evenveel loon.”

„Maar Nederlanders vinden dit werk niets omdat het naar Nederlandse maatstaven zwaar is en niet veel betaalt”, aldus Icke.

„Wij zien dat de weinige Nederlanders die zich er toch aan wagen er meestal na een week of twee de brui aan geven.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden