Steeds meer schulden
We gaan steeds gemakkelijker om met geld en maken er geen probleem van om schulden te maken. Dit is duidelijk als de recentste cijfers van CBS worden vergeleken. Aan de ene kant zijn de spaartegoeden nog nooit zo hoog geweest, in april 2001 hadden we nog 109.148 miljoen euro op de spaarrekening -een jaar later is dit bedrag opgelopen tot 132.274 miljoen euro. Aan de andere kant zijn ook de schulden sterk gestegen.
Het CBS becijferde dat het uitstaande debiteurensaldo binnen een jaar is gestegen van ruim 4,8 miljoen euro tot bijna 5,5 miljoen euro. Bovendien is volgens de jaarcijfers van het Bureau Krediet Registratie (BKR) het aantal lopende kredieten gestegen van een kleine 5 miljoen tot ruim 8,6 miljoen in 2001. Al eerder trok het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting, het Nibud, aan de bel toen bleek dat 20 procent van de jongeren in de leeftijd van 15 tot 24 jaar gemiddeld 1400 euro aan schulden heeft. De hoogte van de schulden loopt met de leeftijd op, van 250 tot meer dan 5000 euro.
Wie ook het gevoel heeft het overzicht over de financiën kwijt te raken, hoeft echt geen peperduur seminar te volgen bij geldsaneerder Bodo Schüfer, maar kan met behulp van het 'Basisboek Budgetteren' (uitgave Nibud) een nuchter financieel plan opstellen waarin de inkomsten en uitgaven gedurende langere tijd op een rijtje worden gezet. Zo wordt duidelijk waar de zwakke punten van de financiële huishouding zitten. Vervolgens wordt begonnen met een eventuele schuldsanering. Het boek gaat uit van de meest uiteenlopende soorten huishoudingen, dus niet alleen van het standaardgezin.
Psychologen schreven de zelfhulpgids 'Je geld de baas'. En dat merk je: hier wordt gestreefd naar een blijvende verandering van het gedrag. Naast het opstellen van een financieel plan gaan de auteurs in op fenomenen als shopverslaving en wat je hiertegen kunt doen.
De schuldenaar 'op leeftijd' die liever geholpen wordt door leeftijdgenoten, kan terecht bij een van de vele schuldsaneringscursussen die de ouderenbonden organiseren.
Wie een gat in de hand heeft en op zoek is naar verandering, kan ook proberen zijn koopgedrag te veranderen via consuminderen. Via de website www.zuinigst.nl wordt de geïnteresseerde lezer snel op de hoogte gebracht van de filosofie achter Stichting Zuinigheid met Stijl, die het consuminderen hoog in het vaandel heeft staan. Ook Stichting de Kleine Aarde (www.dekleineaarde.nl), opererend vanuit milieuvriendelijke principes, staat niet bekend als spilziek. Veel doen met goedkope middelen en hergebruik van materialen staan hier centraal.