Steeds meer Russen zoeken asiel in Nederland

Staatssecretaris Fred Teeven van Asiel moest dit jaar uitleg geven in de Kamer over de dood van de Russische asielzoeker Dolmatov. Steeds meer Russen vragen Asiel aan in Nederland, blijkt uit cijfers van het CBS. Beeld anp
Staatssecretaris Fred Teeven van Asiel moest dit jaar uitleg geven in de Kamer over de dood van de Russische asielzoeker Dolmatov. Steeds meer Russen vragen Asiel aan in Nederland, blijkt uit cijfers van het CBS.Beeld anp

Steeds meer Russen vragen asiel aan in Nederland. Vorig jaar kwamen er 810 asielverzoeken van mensen uit Rusland. Dat is een stijging van 63 procent ten opzichte van 2011 en meer dan 6 keer zo veel als in 2008. De meesten worden afgewezen, slechts enkele tientallen mogen blijven. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Russen wijken ook massaal uit naar de ons omringende landen. In de eerste helft van dit jaar vroegen bijna 10.000 Russen asiel aan in Duitsland, aldus de Duitse immigratiedienst BAMF. In de eerste zes maanden van 2012 waren dat er minder dan 900. In Denemarken is het aantal Russische asielzoekers in een paar jaar tijd meer dan verdubbeld, van 114 in 2009 naar 270 vorig jaar, meldt de Deense statistische dienst DST.

Binnen de hele Europese Unie staat Rusland op de derde plaats. Er vluchten ongeveer evenveel Russen als Syriërs naar de EU. Alleen uit Afghanistan komen nog meer asielzoekers.

De oorzaak van de toestroom is niet duidelijk. Volgens Vluchtelingenwerk Nederland zitten er tussen de Russische asielzoekers niet alleen oppositieaanhangers, maar ook Tsjetsjenen, Jehova's getuigen, homo's en mensen die de dienstplicht willen ontwijken.

De toename valt samen met de terugkeer van Vladimir Poetin aan de macht in Rusland. De oud-spion leidde het land van 2000 tot 2008 en werd in 2012 opnieuw verkozen tot president. Rond die stembusgang, en bij de parlementsverkiezingen enkele maanden eerder, braken demonstraties uit door het hele land. Burgers klaagden massaal over fraude.

Terug in het Kremlin draaide Poetin de oppositie de duimschroeven aan. Oppositieleiders en activisten verdwenen achter de tralies. 'Homoseksuele propaganda' werd verboden.

Een van de Russische asielzoekers was oppositielid Aleksandr Dolmatov. Hij was opgepakt tijdens een demonstratie en vluchtte naar Nederland. Zijn asielverzoek werd echter afgewezen, zoals bij de meeste Russische asielzoekers gebeurt. Toen Dolmatov dreigde te worden uitgezet, pleegde hij zelfmoord in een cel in Rotterdam.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden