Steeds meer Russen komen naar het westen

Beeld AFP

Terwijl veel inwoners van de Krim graag bij de Russische Federatie willen horen, zoeken de Russen zelf steeds meer hun heil buiten Rusland. Zoveel zelfs dat de VN over 2013 een piek noteren in het aantal Russische asielverzoeken in het westen.

Steeds meer Russen zoeken internationale bescherming. Uit een rapport dat UNHCR vrijdag presenteerde, blijkt dat het aantal asielzoekers uit Rusland is verviervoudigd.

Slechts één land bracht internationaal meer asielzoekers voort dan Rusland, en dat is het door een zware burgeroorlog geteisterde Syrië. Het Arabische land staat op nummer één als het om asielvragen gaat: ruim 56 duizend Syriërs meldden zich als asielzoeker in een van de 44 westerse landen die in het VN-rapport zijn onderzocht. Het merendeel van alle asielzoekers zoekt een toevlucht in Europa.

Duitsland
Van de Russische asielzoekers kwamen de meeste in Duitsland terecht. Daaronder vooral veel Russen van Tsjetsjeense afkomst. Het hoge aantal asielzoekers dat Tsjetsjenië verlaat, is opmerkelijk omdat de situatie daar niet bijzonder is verslechterd.

Dat er zoveel Russen in Duitsland neerstrijken heeft waarschijnlijk niet zo zeer te maken met de Tsjetsjeense conflict, maar met het nieuws over betere sociale regelingen voor asielzoekers. In 2012 oordeelde het Hof van Justitie dat asielzoekers in afwachting van hun aanvraag over dezelfde sociale rechten beschikken als Duitsers. In de praktijk betekent dit hogere uitkeringen voor vluchtelingen.

Door de stroom asielzoekers raakten de Duitse asielzoekerscentra vorig jaar overvol. Duitsland heeft één keer eerder met een enorme toestroom van Russische asielzoekers te maken gehad die velen malen groter was. In 1992 kreeg Duitsland 400.000 asielaanvragen te verwerken.

Anti-homowet
Ook de slechte situatie voor homoseksuelen ligt ten grondslag aan het vertrek veel Russen. De vorig jaar ingevoerde Russische anti-homowet verbiedt 'homoseksuele propaganda' en staat homoseksuele stellen niet toe om een kind te adopteren. Russen die om hun seksuele geaardheid het land verlaten, komen vooral terecht in de Verenigde Staten en Canada.

Erg veel succes bij hun asielaanvragen hebben de Russen niet. Waar Syriërs, Somaliërs, Irakezen en Afghanen geregeld een verblijfsvergunning binnenslepen, daar moeten de Russen het vaak doen met een afwijzing.

Top vijf landen waar de meeste asielzoekers vandaan komen
1. Syrië  
2. Rusland  
3. Afghanistan  
4. Irak  
5. Servië  
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden