Steeds meer pressie op Cameron om binnen EU te blijven

VAN ONZE REDACTIE BUITENLAND

De druk op de Britse premier David Cameron om het Verenigd Koninkrijk binnen de Europese Unie te houden, is verder toegenomen. De Amerikaanse president Barack Obama heeft donderdagmiddag in een telefoongesprek met Cameron benadrukt dat Washington waarde hecht aan een sterke positie van het Verenigd Koninkrijk binnen de EU. Eerder deze maand waarschuwde de Amerikaanse onderminister voor Europese Zaken, Philip Gordon, de Britten al voor een vertrek uit de Europese Unie. Het zou de relatie met de VS schaden.

Het gesprek, waarin beide leiders ook het gijzelingsdrama in Algerije bespraken, was een directe reactie op de langverwachte speech van Cameron over het onderwerp. In aanloop naar de speech kwam Cameron in het Britse parlement onder grote druk te staan van zowel voor- als tegenstanders van een lossere samenwerking met de Europese Unie.

Volgens Britse media, die delen van de uitgestelde speech in handen beweren te hebben, zou Cameron van plan zijn geweest te zeggen dat hij het Verenigd Koninkrijk binnen de EU wil houden, maar dat een andere samenwerkingsvorm noodzakelijk is. De Britten zouden het gevoel krijgen dat de Europese samenwerking hun werd opgelegd.

De Britse Labourleider Ed Milliband heeft het niet doorgaan van de speech afgedaan als een show om eurosceptici tevreden te houden.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden