Steeds meer politiemedewerkers verdienden meer dan hun eigen baas

De scheefgroei duidt erop dat de huidige Wet normering topinkomens nog weinig invloed heeft op de hoogste inkomens bij de politie. Beeld ANP XTRA

Bij de politie verdienen 24 medewerkers meer dan een minister en dan hun eigen hoogste baas.

Steeds meer politiemedewerkers hebben een rianter inkomen dan hun hoogste baas, korpschef Erik Akerboom. De lijst over 2016 telt 24 grootverdieners (met meer dan een ministerssalaris van 179.000 euro) tegen zeven in 2015. De politie verwacht dat dat er volgend jaar opnieuw meer zullen zijn, maar kan er weinig tegen doen omdat ze gebonden is aan cao-afspraken.

Topverdiener is al jaren adviseur en oud-hoofdcommissaris van de Amsterdamse politie Bernard Welten. Inclusief pensioenbijdragen en een lang geleden afgesproken bijdrage aan zijn woning kreeg hij vorig jaar ruim 267.000 euro.

Dat is fors meer dan de 148.000 euro van korpschef Akerboom die in maart 2016 aantrad. De scheefgroei duidt erop dat de huidige Wet normering topinkomens nog weinig invloed heeft op de hoogste inkomens bij de politie. Formeel voldoet de politie aan de wet. De leden van de korpsleiding zoals Akerboom mogen als 'topfunctionarissen' niet meer verdienen dan een minister. Zij voldoen daaraan of vallen nog onder een wettelijke overgangsregeling. 

Eigen gewin

Maar buiten de vijfkoppige korpsleiding gelden andere hooggeplaatste medewerkers niet als topfunctionaris. Voor hen geldt de norm van een ministerssalaris ook niet. Als zij meer verdienen, hoeft dit alleen te worden gemeld. Juist deze groep van veel verdienende (oud-)chefs en adviseurs groeit. Onder hen is behalve Welten bijvoorbeeld ook oud-korpschef Gerard Bouman met bijna 194.000 euro.

De politiek is niet blij net de gang van zaken. "De politie is er om regels te handhaven, niet om ze voor eigen gewin te ontwijken", zegt PvdA-Kamerlid Attje Kuiken. ChristenUnie, PVV en SP laten zich in soortgelijke bewoordingen uit.

Volgens politiebond ACP maken de stijgingen voor niet-topfuncties het onaantrekkelijk om te kiezen voor een functie in de politietop.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden