Steeds meer ouderen bellen, winkelen en bankieren online

Beeld anp

Nederland staat hoog in de Europese ranglijst van internetgebruik in de leeftijdsgroep 65 tot 75 jaar. Steeds meer ouderen bellen, winkelen en bankieren via het internet. Het aandeel Nederlandse ouderen dat wel eens op internet zit is in acht jaar verdubbeld. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag.

In 2013 gaven acht op de tien 65- tot 75-jarigen aan wel eens gebruik te hebben gemaakt van het internet, ruim twee keer zo veel als in 2005. Het aandeel personen dat in de afgelopen drie maanden het internet heeft gebruikt, is op een vergelijkbare manier gestegen. Ruim de helft van de 65- tot 75-jarigen internet vrijwel dagelijks. Dat is bijna vier keer zoveel als in 2005, toen nog maar 15 procent dat deed. Het aandeel 12- tot 65-jarigen dat elke dag internet gebruikt ligt met 87 procent nog beduidend hoger.

Koppositie
Nederland neemt samen met Luxemburg, Zweden en Denemarken een koppositie in met het internetgebruik door ouderen. In andere West-Europese landen zoals Duitsland, België en Frankrijk, hebben veel minder ouderen ervaring met internet.

De Nederlandse ouderen maken steeds meer gebruik van de verschillende mogelijkheden van het internet. In 2005 was het aandeel 65- tot 75-jarigen dat telefoneert via internet te verwaarlozen. In 2013 was dit 15 procent. Het aandeel dat online winkelt steeg in dezelfde periode van 7 naar 32 procent, en het aandeel dat bankiert via internet van 16 naar 57 procent. Bijna drie op de tien 65- tot 75-jarigen maakt in 2013 gebruik van sociale media.

Internetgebruik 65- tot 75-jarigen.Beeld CBS
Internetgebruik in een aantal EU-landen.Beeld CBS
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden