'Steeds meer nazispullen te koop op Marktplaats'

null Beeld anp
Beeld anp

Op Marktplaats worden steeds meer spullen uit de nazitijd te koop aangeboden. Maar dat is strafbaar en er moet zo snel mogelijk een eind aan komen, zegt Esther Voet, directeur van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) vandaag.

redactie

Het CIDI wil nog geen gerechtelijke stappen nemen, maar wil graag met Marktplaats in gesprek om te kijken of er een compromis te bereiken is. Zo moet de 'tipknop', de knop waarmee gebruikers van de website kunnen aangeven als een aangeboden artikel niet door de beugel kan, direct naast de afbeelding wordt gezet. Nu moet je zoeken naar die knop, constateert Voet.

CIDI: 'Dergelijke spullen zijn strafbaar'
Verder zou het CIDI graag zien dat Marktplaats beter in de gaten houdt of er nazi-artikelen worden aangeboden en die weert voordat ze op de site komen. 'Want dergelijke spullen zijn nou eenmaal strafbaar en moeten ter beschikking worden gesteld aan bijvoorbeeld het onderzoeksinstituut NIOD', aldus Voet.

Onder de artikelen die worden aangeboden, zijn een buste van Adolf Hitler met een hakenkruis erop, en een runenmedaille van de Hitlerjugend, waarvan het runenteken door de verkoper was afgeplakt met davidssterren.

Marktplaats: 'Verantwoordelijkheid van gebruikers'
In een reactie laat Marktplaats weten dat alles wat door de wet is verboden, ook verboden is op Marktplaats. Het is de verantwoordelijkheid van de gebruikers om zich te houden aan de wet en aan de voorwaarden van de website. Gebruikers kunnen Marktplaats tippen als een advertentie niet in de haak lijkt. Is dat het geval, dan wordt de advertentie weggehaald. Maar vooraf spullen weren is niet aan de orde, staat in een verklaring.

Niet alle voorwerpen die te maken hebben met nazi-Duitsland en die op Marktplaats worden aangeboden, zijn per definitie in strijd met de Nederlandse wet, stelt Marktplaats. Zaken als dvd's van de film Der Untergang en geschiedenisboeken mogen gewoon worden verhandeld. 'Als het CIDI bezwaar wil maken tegen het legale karakter van de handel in deze artikelen, dan is de wetgever daarvoor de geschikte instantie.'

Kassa
De kwestie komt zaterdagavond aan de orde in het tv-programma Kassa.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden