Steeds meer lijstjes, steeds meer keuzestress

De publicatie van steeds nieuwe ranglijsten van scholen voor voortgezet onderwijs maakt de keuzestress van ouders er niet minder op. Vanaf vandaag maakt weer een jaargang ouders met hun elf- of twaalfjarige kinderen een maand lang een rondgang langs open dagen op scholen voor voortgezet onderwijs. Ze hebben het advies van de basisschool op zak over de gewenste schoolsoort. Maar dan: op basis waarvan moeten ze kiezen? Ze hebben de cijferlijst van scholen die onderwijsonderzoeker Jaap Dronkers in de Volkskrant publiceerde. Ze kochten ook Elsevier, met een eigen lijst van 'beste scholen'. Vanaf maandag kunnen ze hun licht opdoen bij nóg twee lijsten: de 'Keuzegids' van het Centrum voor Hoger Onderwijs Informatie (CHOI) en de lijst van 'excellente scholen' van het ministerie van onderwijs. Trouw is een jaar geleden gestopt met de jaarlijkse publicatie van schoolprestaties omdat het doel - grotere openheid - wel bereikt was.

Het nare voor ouders is: geen van die lijsten is hetzelfde. Wat de ene lijst beoordeelt als een uitstekende school, is bij de andere een middenmoter.

Neem het vwo op het Christelijk College Schaervoorde in Aalten: die school kreeg van Dronkers een 9,5. In de Keuzegids scoort dezelfde school met 58 punten onder het gemiddelde. Elsevier waardeert de school met een +/-: vlees noch vis. Terwijl de Onderwijsinspectie - inmiddels tevreden - deze school een jaar terug nog een onvoldoende gaf. Hoe kan dat? Omdat alle onderzoekers en instanties andere criteria hanteren, of dezelfde criteria anders waarderen.

Dat maakt de prestatie van een school op een bepaalde lijst relatief. Ouders die de lijsten raadplegen, hebben daarmee vooral veel informatie in handen. Maar wat de beste school is voor hun kind, blijft een puzzel op basis van criteria die bij ieder kind weer anders zijn. Daarbij is het goed om nog verder te kijken dan alleen deze lijsten. Op de websites van scholen staan weer andere gegevens, verzameld in de 'vensters voor verantwoording'. Daarin onder meer het oordeel van de Inspectie over een school, maar ook hoe tevreden leerlingen en ouders zijn en de gemiddelde leeftijd van de leraren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden