Steeds meer landen dekken zich 'nucleair' in

(Novum/AP) - Buiten de negen landen waarvan bekend is dat zij kernwapens bezitten, zijn twintig tot dertig landen technologisch zover dat zij in staat moeten worden geacht op zeer korte termijn kernwapens te ontwikkelen. Regeringen nemen het zekere voor het onzekere en 'dekken zich in tegen potentiële rivalen door technologie te ontwikkelen die ze in staat stelt plutonium te verrijken dat ook kan worden gebruikt in atoomwapens.

Het hoofd van het Internationaal Atoomenergie Agentschap, Mohamed ElBaradei, heeft dit maandag gezegd. "De geest is uit de fles", zegt ElBaradei.

De kwestie van de nucleaire proliferatie is centraal komen te staan door de recente kernproef van Noord-Korea. Het hardnekkige streven van Iran om uranium te mogen verrijken voor vreedzaam gebruik van kernenergie leidde daarvoor evenwel al tot wereldwijde bezorgdheid.

Verscheidene landen begonnen deels in reactie op de ontwikkelingen in Iran en Noord-Korea aan eigen nucleaire programma's. ElBaradei noemde geen namen, maar verwees kennelijk naar landen als Brazilië, Australië, Argentinië en Zuid-Afrika. Landen die al langer in staat zijn plutonium van wapenkwaliteit te ontwikkelen, zijn onder meer Canada, Duitsland, Zweden, België, Zwitserland, Taiwan, Spanje, Hongarije, Tsjechië, Slowakije en Litouwen.

Verder is er nog een groep van landen die overweegt in de nabije toekomst eigen kernprogramma's op te starten, waaronder Egypte, Bangladesh, Ghana, Indonesië, Jordanië, Namibië, Moldavië, Nigeria, Polen, Thailand, Turkije, Vietnam en Jemen.

Terwijl Japan volhoudt te zeggen dat het geen enkele plannen in deze richting koestert, is het land wel degelijk in staat op korte termijn kernwapens te ontwikkelen. Japan beschikt over tonnen plutonium van kernreactors.

Voor Zuid-Korea geldt hetzelfde. Enkele jaren geleden werd ontdekt dat de regering in Seoul in het geheim kleinschalige experimenten had gedaan met methoden om hoogverrijkt uranium te ontwikkelen.

Buiten de vijf landen die formeel tot de kernmogendheden behoren - de Verenigde Staten, Rusland, China, Frankrijk en Groot-Brittannië - beschikken ten minste vier andere landen over atoomwapens, te weten India, Pakistan, Israël en, sinds vorige week, Noord-Korea.

ElBaradei oefende indirect kritiek op de kernmogendheden uit door te stellen dat het hoogst onlogisch is dat zij zelf vasthouden aan nucleaire afschrikking, terwijl zij van andere landen eisen dat die daarvan afzien. Hij wees er ook op dat enkele kernmogendheden, waaronder de VS, China en Israël, het Comprehensive Test Ban Treaty (Kernstopverdrag) uit 1996 niet hebben ondertekend of geratificeerd. Ondertekening had het gedrag van Noord-Korea misschien veranderd, zei ElBaradei.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden