Steeds meer jongeren drinken tot ze het bewustzijn verliezen

null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

Een stijgend aantal jongeren - in de leeftijd van van 11 jaar tot 18 jaar - meldt zich met een alcoholvergiftiging in het ziekenhuis, zo blijkt uit nieuw onderzoek. De zogeheten comazuipers zijn gemiddeld drie uur buiten bewustzijn. Een op de tien jongeren belandt op de intensive care.

Redactie

In het rapport Alcoholintoxicaties bij jongeren in Nederland, gemaakt door onderzoekers van onder meer de Universiteit Twente en de Reinier de Graaf Groep, staat dat vorig jaar 684 jongeren naar het ziekenhuis moesten met een alcoholvergiftiging.

Buiten bewustzijn
Dat is een stijging van 37 procent ten opzichte van 2009, toen vijfhonderd kinderen langskwamen. Van 2007 tot 2010 zijn in totaal ruim 1800 jongeren behandeld in een ziekenhuis.

De meeste jongeren die in het ziekenhuis komen zijn buiten bewustzijn, gemiddeld ongeveer drie uur. Sommigen zijn zelfs 48 uur buiten bewustzijn. Een op de tien jongeren belandt op de intensive care. Bij 80 procent van de jongeren is het noodzakelijk om een infuus aan te leggen.

Onderschatting
De onderzoekers geven in hun rapport aan dat de cijfers van het aantal jongeren met een alcoholvergiftiging in werkelijkheid veel hoger ligt. Dat komt omdat niet alle jongeren met alcoholintoxicatie naar het ziekenhuis gaan. Degenen die bijvoorbeeld een huisarts hebben bezocht, vallen buiten de cijfers van dit onderzoek.

Het gaat om 'gemiddelde' Nederlandse jongeren, waarvan evenveel jongens als meisjes worden behandeld. Verder meldt het rapport dat het opleidingsniveau van de jongeren 'een goede afspiegeling is van het opleidingsniveau van de Nederlandse jeugd (CBS, 2007)'. "Het zijn dus niet alleen 'probleemjongeren' die met een intoxicatie in het ziekenhuis belanden."

Schadelijke gevolgen
De gemiddelde leeftijd van een comazuiper ligt op 15,6 jaar. ,,Dat is een lichtpuntje'', aldus kinderarts Nico van der Lely van de Reinier de Graaf Groep in Delft. Hij werkte mee aan de samenstelling van het rapport. ,,De gemiddelde leeftijd van de comazuipers is aan het stijgen. Twee jaar geleden was de gemiddelde leeftijd nog 15 jaar.''

Maar de kinderarts benadrukt dat drinken heel schadelijk is voor de hersenen van jongeren die nog volop in ontwikkeling zijn. "Dat is niet alleen slecht voor de kinderen, maar ook voor kennisland Nederland. Eigenlijk zou de minimumleeftijd voor alcohol omhoog moeten naar 21, maar dat lukt nooit. 18 zou ook al heel mooi zijn'', aldus Van der Lely.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden