Steeds meer jonge gezinnen verlaten de hoofdstad

Luxe-appartementen aan de Amsterdamse Zuidas zijn geen geschikte gezinswoningen.Beeld Hollandse Hoogte

Zodra een stel kinderen krijgt, verlaat het Amsterdam. De kleine huizen voor hoge prijzen zijn niet aantrekkelijk.

Gezinnen keren Amsterdam de rug toe. Dat zou de conclusie kunnen zijn uit de vandaag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vorig jaar trok namelijk veertig procent van de jonge gezinnen de stad uit. Nergens anders in Nederland pakten zoveel families met kleine kinderen hun biezen om zich over de gemeentegrenzen te vestigen. Maar, benadrukt sociaal geograaf Willem Boterman van de Universiteit van Amsterdam, de groep waaruit gezinnen ontstaan is groter dan ooit in de hoofdstad. Per saldo groeit het aantal gezinnen.

“Gezinnen ontstaan van onderop. Uit studenten en starters op de arbeidsmarkt die hier gaan samenwonen en uiteindelijk kinderen krijgen”, zegt Boterman. Laat juist die groep studerende en op de arbeidsmarkt startende Amsterdammers met ruim 240.000 stuks relatief het grootst zijn. Hun aantal neemt volgens de statistieken van de gemeente jaarlijks ook het hardst toe. Niet heel vreemd dus dat de sociaal geograaf ziet dat het absolute aantal gezinnen in de hoofdstad nog steeds licht toeneemt. “Als gezinnen zouden verdwijnen uit Amsterdam, waren de huizenprijzen in Watergraafsmeer en Amsterdam-Zuid (red. waar de grotere woningen staan) toch niet zo hoog?”

Gezinsonvriendelijkheid

Dat volgens het CBS vooral stellen met kinderen jonger dan vijf uiteindelijk wegtrekken uit Amsterdam, heeft volgens deskundigen te maken met de gezinsonvriendelijkheid van de stad. Ze worden weggedreven, zo lijkt het. Bijvoorbeeld door de hoge huizenprijzen, zegt senior onderzoeker Hester Booi van het statistisch bureau van Amsterdam. “Tijdens de crisis bleven gezinnen zitten waar ze zitten omdat hun huis onder water stond. Nu de woningmarkt aantrekt, verhuizen ze weer. Maar als ze meer vierkante meters voor hun geld willen, moeten ze buiten de stad kijken.”

Ook het karige woningaanbod helpt niet mee, zegt Boterman. In de jaren negentig en begin 2000 werd er nog volop gebouwd voor gezinnen, tegenwoordig zijn het vooral kleine wooneenheden die de grond uitgestampt worden. “Dat is voordelig voor marktpartijen. Twee woningen van 50 vierkante meter brengen meer op dan een van 120 vierkante meter.” Maar met een vastgeroeste woningmarkt, waarin wachtlijsten voor sociale-huurwoningen eindeloos zijn en koopwoningen in minder dan een week zijn verkocht, zet ook de gemeente in op kleinere woningen, zegt Boterman. “De druk op de woningmarkt is groter dan ooit. Dus de gemeente Amsterdam wil inzetten op doorstroming. Dat bereik je sneller met kleinere woningen dan met grote huizen waar gezinnen lang in blijven zitten.”

Expats

In die kleine Amsterdamse nieuwbouwwoningen komen hoogstwaarschijnlijk steeds vaker studenten, starters op de arbeidsmarkt en expats te wonen. Uit de cijfers van het CBS blijkt namelijk dat de hoofdstad vooral 17- tot 27-jarigen aantrekt. Ook voor werkzoekenden woonachtig in het buitenland lonkt Amsterdam steeds meer. Vijf jaar geleden trokken er net zoveel immigranten richting de hoofdstad als eruit. In 2016 bleven er al zo’n 10.000 buitenlandse migranten extra hangen.

Statistisch onderzoeker Booi zegt daarover: “Dat heeft simpelweg met de economie te maken. Nu de werkgelegenheid groeit, heeft de stad expats meer te bieden.” Vooral Britten, Indiërs en Amerikanen trekken naar Amsterdam. Met name de stijging van de groep Indiërs is opmerkelijk. In 2011 verlieten zo’n 900 expats India om in de hoofdstad te gaan wonen en/of werken. Vorig jaar vestigden 2200 Indiërs zich in Amsterdam.

Lees meer in ons dossier Woningmarkt

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden