'Steeds meer instanties trekken aan de bel'

Comensha-voorzitter Sitalsing is blij met stijging meldingen

Volgend jaar zijn de cijfers over mensenhandel waarschijnlijk nóg hoger, zegt Martin Sitalsing. "En dat is goed nieuws."

Het coördinatiecentrum mensenhandel Comensha - waar Sitalsing voorzitter van is - publiceert vandaag indrukwekkende cijfers. Het aantal meldingen van slachtoffers van mensenhandel nam in 2012 met veertig procent toe. Iets meer dan 1700 meldingen kwamen er bij Comensha binnen. Een jaar eerder stopte de teller bij 1222 meldingen. Achter elke melding gaat groot leed schuil, zegt Sitalsing.

Maar toch: goed nieuws. "Want die stijging", zegt Sitalsing, "betekent dat het probleem van mensenhandel zichtbaarder wordt. We hebben geen aanwijzingen dat de totale omvang van de mensenhandel in Nederland toeneemt. De nieuwste cijfers zeggen daar niets over. De cijfers betekenen wél dat steeds meer instanties aan de bel trekken als ze vermoedens van mensenhandel hebben. En het is van groot belang dat ze dat doen. Want hoe kunnen we mensenhandel bestrijden als we er geen zicht op hebben?"

Een belangrijk deel van de extra meldingen komt van de marechaussee. "Niet dat de marechaussee veel meer slachtoffers heeft gesignaleerd", zegt Sitalsing. "Er is contact geweest met de marechaussee, waarin we ze hebben gewezen op het belang van het melden van alle signalen van mensenhandel. Dat heeft gewerkt."

Eigenlijk zouden alle instanties die in aanraking komen met slachtoffers van mensenhandel - zorg, jeugdzorg, andere hulpinstellingen - een meldplicht moeten krijgen, vindt Comensha.

De organisatie wil dat in ieder geval instanties als Nidos (de voogdijinstelling voor minderjarige asielzoekers) en Jeugdzorg structureel melding gaan maken van elk mogelijk slachtoffer van mensenhandel dat ze aantreffen, zegt Sitalsing. Want dat doen ze nu nog lang niet altijd. "Als zij dat, net als de marechaussee, wél gaan doen zal het aantal meldingen van minderjarige slachtoffers flink gaan stijgen." Terwijl - en dat is het tweede indrukwekkende cijfer van vandaag - er al flink wat meldingen van jonge slachtoffers zijn: één op de zeven slachtoffers is minderjarig.

Nóg een indrukwekkend cijfer. Van de 1711 slachtoffers uit 2012 kwam het grootste deel uit de prostitutie: 1177 vrouwen en 37 mannen. Wat de vrouwen betreft is dat een stijging van liefst 64 procent ten opzichte van 2011. "De prostitutiebranche verandert", zegt Sitalsing. "De raamprostitutie neemt af. Maar de veel minder zichtbare escortbranche groeit. Wij horen van slachtoffers dat het gewelddadiger wordt, dat het verhardt. De vrouwen worden opgesloten en bedreigd en leven vaak in grote angst."

"Dat is echt de schrijnendste groep. Zeker, er zijn ook slachtoffers in andere sectoren, zoals de bouw of de transportsector. Daar komt het voor dat iemand achttien uur per dag werkt voor drie euro per uur. Dat is vreselijk en dat moeten we bestrijden, maar die traumatiserende uitbuiting van vrouwen in de prostitutie vind ik echt erger."

De Comensha-voorzitter is daarom blij dat de discussie over een verbod op prostitutie is opgelaaid. "Dat verbod moet er komen. Mensen doen veel te makkelijk, veel te vergoelijkend over prostitutie. Ze sluiten nog steeds hun ogen voor de duistere kant ervan. Onlangs was er een grote actie tegen mensenhandel in het prostitutiegebied van Alkmaar. Twintig vrouwen die daar als prostituee aan het werk waren, vertelden dat ze slachtoffer zijn van mensenhandel. De regionale krant hield een enquête naar aanleiding van die actie. Wat bleek: de helft van de bevolking vond het allemaal erg overdreven, zo'n stevige actie. Twintig slachtoffers! Laten we alsjeblieft een streep zetten onder die moderne vorm van slavernij."

Om te beginnen, vindt Sitalsing, zou iedereen die een prostituee bezoekt van wie je in redelijkheid kunt vermoeden dat ze slachtoffer is van mensenhandel, strafbaar moeten worden.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden