Update

Steeds meer huurders komen moeilijk rond

null Beeld ANP
Beeld ANP

Zelfs als ze ieder dubbeltje omdraaien, blijft er nauwelijks genoeg over. Steeds meer huurders hebben moeite om elke maand de huur en andere kosten voor hun levensonderhoud op te brengen. Een half miljoen huurders (18 procent) kan met moeite aan de verplichtingen voldoen, blijkt uit onderzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).

Het planbureau onderzocht hoeveel huishoudens een zogeheten 'betaalrisico' hebben: het risico dat een huishouden op een gegeven moment de maandelijkse woonlasten niet meer kan betalen omdat hun inkomen ontoereikend is.

Het zijn vooral de absolute minima die in de knel zitten. In 2015 had bijna de helft van alle huurtoeslaggerechtigden met een inkomen onder het sociale minimum een betaalrisico. Bij deze groep is het inkomen simpelweg te laag om rond te kunnen komen. Vooral in de steden zijn veel huishoudens te vinden met een betaalrisico. Niet alleen in de Randstad, maar ook in stedelijke regio's aan de randen van Nederland, zoals Zuid-Limburg.

Drie jaar geleden had nog 'maar' 13 procent van de huurders een betaalrisico, in plaats van de 18 procent in 2015. Die stijging komt deels door beleidsveranderingen die in die periode plaatsvonden, stelt het PBL. Huurders betalen een groter deel van de huur zelf en corporaties mogen de huren sterker laten stijgen dan de inflatie.

Bij eigenaren van een koopwoning zijn de problemen minder groot. Vorig jaar had 3 procent moeite om de maandelijkse woonlasten te voldoen.

Vraagtekens
Volgens minister Stef Blok is het nog maar de vraag of steeds meer huurders moeilijker rondkomen. De praktijk laat volgens de zegsman juist een positieve ontwikkeling zien.

Het PBL-onderzoek is een modelmatige doorrekening van allerlei aannames van wat mensen kwijt zijn aan allerlei uitgaven voor levensonderhoud. Het onderzoek zegt echter niets over hoeveel mensen daadwerkelijk betalingsproblemen hebben.

Deze week meldde brancheorganisatie van woningcorporaties Aedes nog dat voor het tweede jaar op rij het aantal huisuitzettingen door betalingsproblemen is gedaald. Dat komt juist door vroegtijdig ingrijpen zodat schulden zich niet opstapelen, zegt de woordvoerder.

Bovendien heeft het kabinet honderden miljoenen euro's extra uitgetrokken voor de huurtoeslag. Daarmee worden de laagste inkomens gecompenseerd voor eventuele huurverhogingen.

"Door de hard gestegen huren zitten steeds meer huurders in de knel", reageert directeur Ronald Paping van de Woonbond op de cijfers. Vanaf 2013 konden de huren ver boven inflatie stijgen. "Het aantal huurders dat daardoor met armoede kampt, is hierdoor hard toegenomen."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden