Steeds meer huishoudens in de schulden

Veel werkenden doen beroep op hulp

Het aantal huishoudens met schulden is vorig jaar fors gestegen. In 2010 meldden zich 80.000 huishoudens bij de schuldhulpverlening, ruim 25.000 meer dan een jaar eerder. Het totaal aan kredieten dat de gemeentelijke kredietbanken verstrekten nam toe van 44 miljoen euro in 2009 naar 47 miljoen euro in 2010.

Dat heeft de Nederlandse Vereniging voor Schuldhulpverlening en Sociaal bankieren (NVVK) gisteren gemeld. De cijfers baren NVVK-voorzitter Joke de Kock zorgen. "Ze bevestigen opnieuw dat schulden een breed maatschappelijk probleem zijn. Schulden zijn inmiddels diep in de samenleving geworteld." De economische crisis blijft druk zetten op de financiën van veel huishoudens, aldus de NVVK.

De trend dat steeds meer werkenden in de schulden raken, zet zich volgens de NVVK ook in 2010 voort. Een op de twee mensen die aankloppen voor hulp, heeft een inkomen vanaf modaal (33.000 euro per jaar). Mensen komen in de problemen door een verschillende factoren, aldus De Kock. Zij zitten bijvoorbeeld met een restschuld van de hypotheek of hebben veel op afbetaling gekocht. Ook zijn veel mensen achter met het betalen van de ziektekostenverzekering, zegt De Kock. "Voor een gezin met twee studerende kinderen kunnen de kosten daarvan oplopen tot vijf- tot zeshonderd euro per maand."

Zij maakt zich vooral zorgen over het toenemende aantal jongeren onder de 25 dat aanklopt bij de gemeentelijke kredietbanken. In 2007 vormden zij 7 procent van het aantal schuldenaren. Inmiddels is dat opgelopen tot 12 procent.

Het gaat vaak om jongeren die op zichzelf zijn gaan wonen en gewend waren dat pa en ma alles betaalden. "Zij krijgen te maken met vaste lasten, het aflossen van een studieschuld. Zij zijn daarop niet berekend. Zij hebben niet geleerd dat leven geld kost."

Ook het aantal 65-plussers dat een beroep doet op de schuldhulpverlening neemt toe. "Partners vallen weg en de overblijvende partner is niet gewend de financiën te beheren." Bovendien daalt vaak het inkomen als een partner wegvalt, terwijl de vaste lasten blijven.

De NVVK denkt dat schuldproblemen kunnen worden tegengegaan door preventie én meer samenwerking tussen hulpverleners

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden