Weblog

Steeds meer hoofddoekmeisjes

Thilo Sarrazin: bestuurder van de Bundesbank (Berliner Morgenpost)

Een directielid van de Bundesbank heeft voor veel opschudding gezorgd. Hij zei hardop wat veel Duitsers denken over hun islamitische medeburgers. Maar wie dat doet, heeft in Duitsland een probleem.

Wie goed kan rekenen, hoeft niet per se aardig te zijn. Thilo Sarrazin kan goed rekenen. Dat heeft hij bewezen toen hij senator (zeg maar: wethouder) van financiën was in Berlijn. Dankzij hem kruipt de straatarme stad nu heel langzaam uit het schuldendal waar ze na de val van de Muur in terecht was gekomen.

De Bundesbank (de Duitse pendant van de Nederlandsche Bank) was daarom maar wat blij toen Sarrazin enkele maanden geleden de politiek voor het bankwezen verruilde. Hij kreeg drie zware taken in de directie. Maar inmiddels is men daar al een stuk minder blij. Want Sarrazin staat bekend om zijn botte en arrogante uitspraken. En daarvan deed hij er vorige week een paar.

In het Berlijnse tijdschrift ‘Lettre international’ klaagde hij over de algehele verdomming van Berlijn. Oorzaken:

1. de moord op de joden in de nazitijd,

2. de ongebreidelde subsidiecultuur,

3. de protestgeneratie van de jaren zestig en 4. het grote aantal niet-geïntegreerde moslims.

“Een groot deel van de Arabieren en Turken in deze stad hebben geen productieve functie, behalve voor de handel in groente en fruit,” luidde een van zijn uitspraken. En: “Ik hoef geen waardering te hebben voor mensen die van de staat leven, er niet voor zorgen dat hun kinderen een goede opleiding krijgen en aan één stuk door hoofddoekmeisjes voortbrengen.”

Een woordvoerder van de Joden in Duitlsand vergeleek Sarrazin met Hitler. Een woordvoerder van de Turkse gemeenschap sprak van “bruin bloed”. “Puur racisme” zei een SPD-partijgenoot van Sarrazin. De bestuursvoorzitter van de Bundesbank pakte hem prompt twee van zijn drie taken af. Sarrazin zelf mompelde iets van “mislukte formuleringen”.

Achter die mislukte formuleringen gaan veel waarheden schuil. Eén voorbeeld: Van de Turken en Arabieren haalt slechts 13 procent een vwo-diploma. Bij de autochtone Duitsers is dat percentage 38, bij de Vietnamezen in Berlijn 53 en bij de Russische Joden van Duitse komaf 80. Kortom, de moslims doen het niet goed in de prestatiemaatschappij.

In Duitsland rust er nog altijd een taboe op dit soort waarheden. Wie van de mislukte integratie van grote delen van de islamitische bevolking spreekt, krijgt meteen het verwijt van racisme, fascisme en nazisme te horen. Of iemand dat nu uit pure botheid doet, zoals Sarrazin, of uit oprecht engagement, zoals de SPD-burgemeester van Berlijns meest problematische stadsdeel Neukölln.

Hoe dan ook, de kwestie van de integratie staat ineens weer op de agenda van het publieke debat. Opmerkelijk genoeg barstte de rel pas los in de week ná de verkiezingen. In de verkiezingsstrijd waagde niemand zich aan het thema. Want men wil, zo hoor je vaak, in Duitsland geen “Hollandse toestanden”.

Thilo Sarrazin: bestuurder van de Bundesbank en schrijver van een omstreden boek. (Berliner Morgenpost)
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden