Schengen

Steeds meer EU-landen sluiten de grenzen. Gevolg: vele Europeanen kunnen niet naar huis

null Beeld EPA
Beeld EPA

Na Oostenrijk sluiten steeds meer EU-landen de buitengrenzen. Daardoor kunnen veel Europeanen niet terug naar huis.

Het Europa van de open grenzen gaat er beetje bij beetje aan. Eerst was het alleen Oostenrijk die de grens met Italië sloot. Toen volgden meer landen: Duitsland, Spanje, Denemarken. Nederland heeft nog een open grens, maar wordt steeds meer een uitzondering. Afgelopen week besloten verscheidene Europese landen hun buitengrenzen en vliegvelden te sluiten.

‘Ga terug naar waar u vandaan komt’ krijgt iedere Europeaan te horen als hij landt op het vliegveld van Oslo. Doorlopen is geen optie, ook niet als je belooft om 14 of zelfs 28 dagen in isolatie te blijven.

Aan de grens tussen Polen en Duitsland staat een kilometerslange file, met daarin duizenden Letten en Esten die bij het begin van de virusuitbraak aan het werk waren in Duitsland. Ze proberen terug naar huis te komen, maar komen Polen niet meer in en kunnen ook niet meer over een andere landgrens naar hun vaderland.

De belofte van Polen om de Balten door te laten bleek niets waard. Er zit maar één ding op: Estland en Letland sturen nu schepen om hun gestrande burgers terug te halen.

null Beeld Sander Soewargana
Beeld Sander Soewargana

Vader mag zijn kinderen niet ophalen uit Duitsland

Aan de andere kant van Polen, bij de grens met Oekraïne, is het een stuk eenvoudiger. Daar gingen dinsdag in één dag 8500 Oekraïners de grens over. Zij mogen hun land nog in, maar voor andere Europeanen is ook Oekraïne op slot gegaan.

In Servië controleert het leger de grensposten. In Spanje moeten alle buitenlanders op de grens rechtsomkeert maken van de politie, waardoor Portugezen niet meer terug naar huis kunnen komen.

Ook bij Hongarije speelt een dergelijk probleem. Aan die gesloten grens stonden begin deze week vele Roemeense en Bulgaarse burgers vast. Dinsdagavond en –nacht werd de groep voor één keer doorgelaten, onder strikte voorwaarden. Alleen via een voorgeschreven route mochten ze Hongarije doorkruisen. Eerst, tot 23 uur, mochten de Bulgaren en vanaf middernacht de Roemenen.

Ook Duitsland sloot een aantal grenzen, waaronder die met Zwitserland. Alleen onder strikte voorwaarden mag iemand de grens passeren. In de Südkurier, een Duitse krant, stond vandaag het verdrietige verhaal van een vader uit Zwitserland die zijn kinderen niet mocht ophalen bij hun moeder in Duitsland.

Ouders met bezoekrechten mogen wel Denemarken in, als hun kinderen daar verblijven. Toch heeft de Deense politie het ook behoorlijk druk met het terugsturen van mensen die geen goede reden hebben om in het land te zijn. Zelfs bij de brug tussen Zweden en Denemarken is een controlepost, waar iedere dag opnieuw mensen moeten omkeren.

Lees ook:

Bij de GGD is het nu alle hens aan dek: ‘Met wie had u contact?’

Met wie had u contact, sinds het hoesten begon? Overal in Nederland bellen GGD-medewerkers coronapatiënten met die vraag. Ook in Dordrecht is het alle hens aan dek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden