Steeds meer bouwbedrijven over de kop

Vooral middelgrote bedrijven hebben het zwaar 'Herstel van consumentenvertrouwen is cruciaal'

De bouwsector heeft een zeer slecht eerste kwartaal achter de rug, en de vooruitzichten voor de rest van het jaar zijn al niet veel beter. De omzet in de sector daalde in de eerste drie maanden van 2012 met ruim 9 procent ten opzichte van een jaar geleden, het aantal faillissementen lag flink hoger en het aantal banen bij bouwbedrijven nam verder af. Dat blijkt uit cijfers die gisteren bekend werden gemaakt door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Vooral de middelgrote bedrijven in de bouwsector hebben het zwaar, constateert het CBS. Deze groep zag de omzet in vergelijking met het topjaar 2008 met 16 procent afnemen - bijna het dubbele van de 9 procent omzetderving die grote bouwbedrijven sinds die tijd hebben gezien. Kleine bouwbedrijven zagen daarentegen de omzet met 3 procent stijgen ten opzichte van 2008, na een eerdere daling in 2010. Het aantal faillissementen van bouwbedrijven lag in het eerste kwartaal meer dan een kwart hoger dan vorig jaar: 376 bedrijven gingen op de fles. Het aantal banen in de sector daalde eveneens, met 9000 tot 363.000 in totaal.

De vooruitzichten voor de bouw zijn volgens het CBS slecht. "Nieuw werk lijkt voorlopig minder voorhanden. De toekomstsignalen voor met name de burgerlijke en utiliteitsbouw zijn louter negatief", stellen de onderzoekers. Vorig jaar daalde de totale bouwsom van verleende bouwvergunningen voor nieuwbouw van woningen en bedrijfsgebouwen met 7 procent. De verkoop van bestaande koopwoningen ging met ruim 4 procent omlaag. In totaal werden 120.000 woningen verkocht, ruim 40 procent onder het aantal van het topjaar 2006.

De waarde van de nieuwe opdrachten van architecten daalde in 2011 met bijna 12 procent. Dat is bijna 65 procent onder het niveau van 2007.

Volgens minister Spies van binnenlandse zaken is het herstel van het consumentenvertrouwen cruciaal voor de bouw. Maatregelen uit het Lente-akkoord leveren hier een bijdrage aan, zei ze gisteren in de Tweede Kamer op vragen van de PvdA. Zij wees onder meer op de verlaging van de overdrachtsbelasting, de wijziging van de hypotheekrenteaftrek en 70 miljoen euro extra voor energiebesparende maatregelen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden