Steeds meer bijval voor offensief in Gazastrook

(Novum/Ap) - De druk stijgt op de Israëlische regering om een grootschalig offensief tegen Hamas te beginnen, nu woensdag een vanuit de Gazastrook afgeschoten raket vijftien kilometer verderop in de stad Ashkelon is ingeslagen. De raket trof een kliniek in een winkelcentrum en verwondde vijftien mensen. Vier van hen, onder wie een 2-jarig meisje, raakten zwaargewond.

De Israëlische inlichtingendienst heeft voorspeld dat Hamas binnen twee jaar over raketten beschikt met een bereik van veertig kilometer. Daarmee zouden ook andere Israëlische steden in het vizier komen. De Grad-raket die woensdag werd afgeschoten is volgens veiligheidsfunctionarissen van Iraanse makelij. Iran wordt sinds lang beschuldigd van het bewapenen van Palestijnse opstandelingen in de Gazastrook.

De afgelopen week zijn door acties vanuit de Gazastrook twee Israëlische doden gevallen en de onderhandelingen over de vrijlating van een door strijders uit Gaza gegijzelde militair zijn vastgelopen. De Israëlische stafchef, luitenant-generaal Gabi Ashkenazi, neigt volgens bronnen binnen het leger steeds meer naar een grootschalig offensief in de Gazastrook

Aan een grondoffensief kleven echter aanzienlijke bezwaren. Israël zou er de onlangs hervatte vredesonderhandelingen met de regering van de Palestijnse president Mahmoud Abbas op de Westoever mee op het spel zetten. Ook is onduidelijk hoe een dergelijke militaire missie zou moeten worden afgerond.

De Israëlische premier Ehud Olmert beloofde donderdag op een conferentie ter gelegenheid van het 60-jarig bestaan van Israël, dat er gedaan zal worden wat maar nodig is om het geweld vanuit Gaza een halt toe te roepen. Ook de Amerikaanse president George Bush was op deze conferentie aanwezig.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden