Steeds meer 55-plussers blijven actief op de arbeidsmarkt

Bijna de helft van de 55-plussers is nog steeds aan werk. Dat is een flinke toename ten opzichte van 2001. Toen was nog 34,5 procent van de 55-plussers actief op de arbeidsmarkt. Dat blijkt uit gisteren gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over arbeidsparticipatie onder deze leeftijdsgroep. Voor Lans Bovenberg, hoogleraar economie aan de Universiteit van Tilburg en prominent CDA-econoom, is dit een teken dat de pensioenleeftijd binnen tien jaar fors omhoog kan.

Matthijs Hoex

Volgens Bovenberg is het een stap in de goede richting dat zoveel meer ouderen aan het werk zijn. Hij maakte in 2008 deel uit van de commissie-Bakker, die het kabinet adviseerde over het opvangen van de gevolgen van de vergrijzing.

De grotere groep 55-plussers op de arbeidsmarkt toont voor hem aan dat het haalbaar is om de pensioenleeftijd in de toekomst te verhogen. „Op lange termijn moet deze toch omhoog naar 67, omdat de levensverwachting blijft stijgen.”

De belangrijkste reden voor mensen om door te werken, vormen de voornamelijk in 2001 en 2002 gewijzigde pensioenregelingen. „Je merkt dat mensen langer doorgaan nu ze geprikkeld worden met hogere pensioenuitkeringen voor elk gewerkt jaar.” Een positieve ontwikkeling, vindt hij.

Bovenberg prijst vooral de cultuuromslag in het denken over langer doorwerken „Vroeger keken mensen je meewarig aan als je op een verjaardag vertelde dat je doorwerkte na je zestigste. Je was een dief van je eigen portemonnee, omdat het pensioen er niet op vooruit ging. Nu slaat het klimaat gelukkig om.”

Behalve wijzigingen in de pensioenregelingen, noemt Bovenberg ook de toename van het aantal werkende vrouwen boven de 55. Hoewel het er nog altijd fors minder zijn dan de mannen, verdubbelde het percentage vrouwelijke 55-plussers op de arbeidsmarkt in zes jaar tijd.

Econoom Bovenberg: „Die trend blijft doorzetten doordat nu de vrouwen, die zo’n veertig jaar geleden braken met het traditionele rollenpatroon en gingen werken, in die leeftijdscategorie komen. De eeuw van de mannen is voorbij en nu begint de eeuw van de vrouwen. Ik noem het ook wel de ’feminisering’ van de arbeidsmarkt.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden