OpvoedvraagSport

Steeds een nieuwe sport, steeds maar heel even leuk. Wat doe je daaraan?

null Beeld
Beeld

Leuk, een nieuwe sport. Maar na een paar maanden is de lol er wel vanaf voor een meisje van tien en lonkt er weer iets nieuws. Hoe blijft ze gemotiveerd en trouw aan een sport? 

Het sportseizoen kwam dit jaar vroegtijdig tot een einde. “Onze dochter vond het wel prima, want ze had helemaal geen zin in de laatste maanden hockeycompetitie”, vertelt een vader. Nu mag ze van haar ouders opnieuw kiezen wat ze volgend schooljaar voor sport gaat doen. 

“Ze heeft in de loop van de tijd al heel wat uitgeprobeerd, maar na een paar maanden is ze er vaak alweer op uitgekeken. Atletiek, dansen, tennis en hockey zijn allemaal de revue al gepasseerd. We vinden het vervelend, ook al omdat we bijvoorbeeld net nieuwe tennisschoenen hebben gekocht en ze tennis vervolgens opeens saai vindt. Daarnaast investeert ze zo niet echt in een sport of hobby. Ze begint steeds op beginnersniveau, wat haar in onze ogen niet motiveert. Hoe zorgen we ervoor dat ze de juiste sport kiest? Of moeten we niet zeuren en heeft ze tijd nodig om uit te vinden wat ze echt graag doet?”

“Het is allereerst belangrijk om te weten welke motivatie je kind had om voor een bepaalde sport te kiezen”, zegt kinder- en gezinscoach Marinka van den Bosch. Wilde ze op tennis omdat een vriendinnetje dat ging doen, omdat papa en mama vroeger altijd hebben getennist of omdat ze de finale van Wimbledon heeft gezien en zij ook wil schitteren op het centre court?” Welke motivatie een kind heeft, bepaalt mede de kans op succes, vervolgt Van den Bosch. “Waarbij geldt dat de sport waar een kind echt zelf voor kiest, meer kans heeft een blijvertje te zijn.”

Neemt niet weg dat kinderen soms enthousiast voor een sport of andere hobby kiezen en binnen de kortste keren toch thuiskomen met de mededeling: ik heb geen zin meer, het is gewoon saai. 

Op zo’n moment moet je doorvragen; wat is de echte reden?

“De primaire reactie van ouders is vaak: ‘Hebben we net nieuwe schoenen gekocht en nu vind je het alweer saai. Denk maar niet dat je elke twee weken iets nieuws kunt gaan doen’”, zegt opvoedkundige Ingeborg Dijkstra. Zij vindt dat ouders op zo’n moment meer door moeten vragen, want iets saai vinden is zelden de echte reden.

“Zo komt een kind er misschien achter dat ze helemaal niet goed is in balsport, ze voelt zich wellicht onzeker of onhandig tegenover teamgenootjes. Ze baalt dat ze nog niet eens ‘Vader Jacob’ kan spelen, ze vindt de trainer niet leuk of het vriendinnetje stopt ook met die sport.”

Je hoeft geen ontmoedigingsbeleid te voeren, maar vooraf een gesprek hebben over reële verwachtingen van een sport kan zeker geen kwaad. Dijkstra: “Kinderen overzien vaak niet wat een sport van hen vraagt en wat het precies inhoudt. Als je op voetbal gaat, speel je geen wedstrijden in overvolle stadions. Je doet conditietraining, baloefeningen en je speelt in alle vroegte een wedstrijd, en soms nog in de regen ook.”

Als een kind voor een sport kiest, moeten vaak spullen worden aangeschaft, maar dat kan je zo duur of goedkoop maken als je wilt. “Als je kind nogal wisselvallig is, kun je voor het eerste jaar misschien wat lenen of via Marktplaats kopen”, zegt Van den Bosch.

Doorzettingsvermogen bijbrengen

Een goede motivatie, reële verwachtingen van de sport, genoeg zelfvertrouwen én vooral sportplezier spelen allemaal een rol bij het volhouden van een sport. Dijkstra: “Maar daarnaast is het een van je taken als opvoeder om je kind doorzettingsvermogen bij te brengen. Iets volhouden wat je misschien niet zo leuk vindt, hoort daar ook bij. Je kunt afspreken dat je kind het seizoen op zijn minst afmaakt.”

Verder is nieuwe dingen uitproberen prima, al is het best lastig om steeds weer onder aan de ladder te beginnen. En het hoeft niet per se een sport te zijn, sommige kinderen hebben meer interesse in iets creatiefs. Van den Bosch: “Als het meisje maar ergens haar ei in kwijt kan en iets vindt waar ze echt blij van wordt.”

Lastige pubers, dreinende tieners of krijsende kleuters? Elke week behandelt Trouw een opvoedvraag van lezers. 
Zelf een kwestie indienen? Mail naar opvoedvraag@trouw.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden