'Steeds druk op voortzetten onderzoek MH17'

Wrakstukken van vlucht MH17 in het oosten van Oekraïne.Beeld anp

Nederland voert alle mogelijke druk uit om het onderzoek naar de vliegramp met vlucht MH17 in Oekraïne en de repatriëring van de slachtoffers voort te zetten. Er wordt alles aan gedaan, maar de omstandigheden blijven heel lastig en de veiligheidssituatie is zeer broos, benadrukken de betrokken ministers Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken), Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) en Jeanine Hennis (Defensie).

Zij spraken woensdag met de Tweede Kamer over de stand van zaken rond de ramp. De Kamerleden wilden weten of het kabinet echt alles uit de kast haalt. Volgens de verantwoordelijke ministers gebeurt dat.

Via de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) wordt momenteel onderhandeld om de wrakstukken van de MH17 veilig te stellen voor Nederlandse onderzoekers en naar Nederland over te brengen, vertelde Opstelten. De wrakstukken zijn belangrijk voor het strafrechtelijk onderzoek naar de ramp en het onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid naar de toedracht ervan.

Nederland is nog lang niet klaar met het werk op de rampplek, benadrukte Timmermans. Ook premier Mark Rutte en het ministerie van Veiligheid en Justitie maakten de afgelopen dagen duidelijk dat Nederland nog steeds zelf het onderzoek ter plaatse wil afronden.

De Nederlandse zoekactie werd begin augustus opgeschort omdat het te onveilig is in het gebied. Het lokale agentschap voor rampenbestrijding (SES) is er sinds begin deze week wel weer actief en verzamelt alleen persoonlijke bezittingen van slachtoffers. Afgelopen weekeinde zag de SES 'opeens' een mogelijkheid om dit te doen. Als de SES-medewerkers menselijke resten vinden, zullen ze die op zorgvuldige manier meenemen, aldus Opstelten.

Ivo Opstelten, minister van Veiligheid en Justitie.Beeld anp

Blij met hulp

De ministers zijn blij met de hulp van SES, maar het is niet de repatriëringsmissie zoals het kabinet voor ogen heeft. Nederlandse deskundigen willen zelf terug naar de rampplek om 'heel secuur en systematisch' te zoeken naar stoffelijke resten en bezittingen. Ook is een terugkeer van belang voor het onderzoek naar de toedracht en het strafrechtelijk onderzoek.

Het kabinet laat ondertussen onderzoek doen naar de manier waarop het de vliegramp heeft aangepakt. De uitkomsten worden begin volgend jaar verwacht.

Medaille voor hulpverleners

Alle hulpverleners die hebben geholpen bij het bergen en identificeren van slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne en het verzamelen van hun bezittingen, krijgen als eerbetoon een herinneringspenning van Nederland. Dat kondigde minister Opstelten vandaag aan in de Tweede Kamer.

De penning is niet alleen bestemd voor Nederlandse forensisch experts en anderen die in Oekraïne of in Nederland betrokken zijn geweest bij de nasleep van de ramp. Ook de Oekraïense hulpverleners die direct in het rampgebied stoffelijke resten en spullen hebben geborgen, krijgen er een. 'Ze hebben belangrijk werk gedaan en daar past een eerbetoon bij.'

Het is volgens Opstelten geen goedmakertje voor de kritiek die het kabinet in de eerste dagen na de ramp uitte op lokale reddingswerkers. Zo sprak premier Rutte openlijk zijn afkeer uit voor de manier waarop mensen tussen de brokstukken liepen te 'rotzooien' met de persoonlijke en herkenbare bezittingen van slachtoffers. Achteraf bleek dat anders te liggen en erkende het kabinet dat de reddingswerkers op een correcte manier zijn omgegaan met de spullen en de stoffelijke resten.

'Het kabinet had grote zorgen, er waren beelden van. Dan mag je ook razend zijn. Maar dat neemt niet weg dat de mensen goed werk hebben gedaan', zei Opstelten na afloop van het Kameroverleg.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden