Steeds blijven hopen op een ommekeer

Een aangeslagen Mentsjov na de zesde etappe naar Barcelona, waarin hij opnieuw tijd verloor op de concurrentie. ( FOTO PATRICK POST, SPORTSTATION) Beeld
Een aangeslagen Mentsjov na de zesde etappe naar Barcelona, waarin hij opnieuw tijd verloor op de concurrentie. ( FOTO PATRICK POST, SPORTSTATION)

Het perspectief van de Rabobankploeg is veranderd na een teleurstellende eerste Tourweek. Een etappe winnen, is het nieuwe doel.

Er was de afgelopen week steeds hoop op een ommekeer, maar hoe harder de renners en de ploegleiding van de Rabobankploeg hoopten op een beetje succes, hoe heviger tegenslag de Nederlandse wielerploeg trof. Gistermorgen trok teamdokter Dion van Bommel er op de rustdag in Limoges zelfs op uit om extra verband aan te schaffen. Alles wat hij uit Nederland had meegenomen was op. Vooral Laurens ten Dam had de afgelopen dagen veel aandacht nodig. Hij kwam zondag zwaar ten val en liep overal op zijn lichaam schaafwonden op.

Maar hij was niet de enige. Vrijwel alle renners van de bankploeg liepen in de eerste week van de Tour verwondingen op. Alleen de Spanjaarden Flecha en Freire slaagden erin om de eerste acht etappes ongeschonden door te komen. Zwaarste slachtoffer was Robert Gesink; de klimmer zit inmiddels thuis in Varsseveld. Zijn tourdebuut eindigde in een greppel. „Dit hoort er ook bij”, relativeerde directeur Harold Knebel gisteren in Limoges. „We hebben een gehavende equipe, met veel beschadigde renners.”

De tegenslag leek naadloos te passen in een week die qua publiciteit niet echt in het voordeel van Rabobank werkte. Uit Oostenrijk sijpelden de laatste weken steeds meer berichten door dat (oud)-renners van de ploeg betrokken zijn geweest bij het dopingschandaal rond het Weense bloedlaboratorium Humanplasma. Spil in die zaak is Bernhard Kohl, de inmiddels gestopte klimmer, die vorig jaar nog derde werd in de Ronde van Frankrijk.

Hij zou volgens diverse, vooral Oostenrijkse media, hebben verklaard dat Thomas Dekker en Michael Boogerd gebruik hebben gemaakt van een bloedtransfusieapparaat. Ook de naam van kopman Denis Mentsjov duikt steeds weer op als de Weense affaire ter sprake komt. Hard bewijs is er echter niet in de zaak. Het is het woord van Kohl tegenover dat van andere, volgens hem betrokken renners. Boogerd heeft inmiddels stellig ontkend dat hij iets te maken heeft met de Humanplasma-zaak.

„We kunnen ons tegen dit soort roddels gewoon niet verdedigen”, aldus Knebel. „En dat doen we dan ook niet. We hebben verklaard dat er wielrenners van onze ploeg op vrijwillige basis zijn verhoord. En dat de Oostenrijkse justitie geen vragen meer heeft. Pas als er nieuwe feiten op tafel komen, zullen we opnieuw reageren. Het zou goed zijn als we ons in deze zaak eens wat meer bij de feiten zouden houden. We willen graag over wielrennen praten. Al is er in dit vak altijd reden voor bezorgdheid.”

Ook ploegleider Erik Breukink ergert zich aan de – in zijn ogen – opgeklopte verhalen over mogelijk dopinggebruik. „Wij hebben daar last van, de sponsor heeft er last van en dat terwijl wij ons vooral willen concentreren op de sport. Maar het hoort ook wel een beetje bij de Tour. Elk gerucht wordt in deze ronde direct heel groot gemaakt, terwijl er vaak niets aan de hand is. Dat hoort erbij, maar als het te veel over de randzaken gaat wordt het voor ons wel eens lastig.”

Ook sportief zat het de bankploeg de laatste week niet mee. Kopman Mentsjov is na een mislukte eerste week al kansloos voor een topklassering. Hij heeft bijna vijf minuten achterstand op Contador en Armstrong, de twee best geklasseerde ronderenners van dit moment. Na de winst in de Ronde van Italië valt zijn optreden in Frankrijk vooralsnog zwaar tegen.

Het heeft het perspectief van de ploeg veranderd. Rabobank rijdt de komende twee weken voor een etappezege; een dagprijs zou een mooie opsteker zijn, denkt Knebel. „Als ze dat lukt, neem ik onder deze omstandigheden mijn petje voor ze af”, aldus de directeur. „Maar we moeten nu kijken naar de situatie zoals die nu is. We willen meedoen om een etappezege, dat is evident. Ik heb het idee dat de renners daar hun best voor willen doen. Het moreel is ondanks alle tegenslag in ieder geval niet gebroken.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden