Steden willen steun Kamer bij schuldhulp

Wettelijk wapen is nodig om schuldeisers in de wacht te zetten

De vier grote steden - Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht - zeggen dat er een wettelijk wapen nodig is dat schuldeisers in de wacht zet, om mensen die diep in de schulden zitten te helpen. Ze hopen op steun van de Tweede Kamer voor zo'n moratorium.

Gemeenten zien mede als gevolg van de crisis het aantal huishoudens oplopen dat een beroep doet op de schuldhulpverlening. Vorig jaar hebben zich in de hoofdstad ruim 12.500 gezinnen en alleenstaanden gemeld voor schuldhulp, bijna 13 procent meer dan in 2009, dat al een 'topjaar' was. Ook de hoogte van de schuld is fors gestegen, naar gemiddeld 27.500 euro, en per huishouden zijn er vaker meer schuldeisers. Onder hen zijn veel eenoudergezinnen met bijstand en een toenemend aantal zzp'ers.

Juist die veelheid aan - ook kleinere - schuldeisers maakt het moeilijk een minnelijke schuldenregeling te treffen, ervaart de Amsterdamse wethouder Freek Ossel (armoede). Eén schuldeiser kan het hele hulptraject onderuit halen en andere schuldeisers die wel meewerken, duperen. "Als je na een half jaar met negentien schuldeisers de zaak rond hebt en de laatste zegt 'Ik doe niet mee', dan kun je van vooraf aan beginnen. Dat kost niet alleen tijd en energie, maar ook veel geld."

En de gemeenten hebben door de bezuinigingen steeds minder geld. "Met zo'n moratorium kunnen we de problemen sneller en efficiënter aanpakken", benadrukt Ossel. In een brief aan de Kamer bestrijden de vier steden dat het middel op grote schaal zal worden ingezet en dat daarmee de kosten - 30 miljoen euro per jaar volgens Sociale Zaken - hoog zijn. De stok achter de deur kan volgens Ossel al voldoende zijn om betrokkenen te laten meewerken. Dat is ook in het belang van schuldeisers die minder lang op hun geld hoeven te wachten.

De schuldenaren zullen op hun beurt in Amsterdam niet worden ontzien. De gemeente wil hen verplichten tot het volgen van budgetteringslessen.

De Kamer besluit naar verwachting deze week over de nieuwe Wet gemeentelijke schuldhulpverlening, maar is verdeeld over het moratorium. CDA'er Donner, de vorige minister van sociale zaken, noemde het 'onwenselijk'.

Economie 15
'We zijn niet van het pamperen'

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden