Steden lopen tonnen mis door Airbnb

Toerisme | Boekingsplatform Airbnb draagt amper toeristenbelasting af. Grote steden lopen zo inkomsten mis en kampen met overlast.

Rotterdam, Utrecht, Den Haag en Eindhoven lopen jaarlijks honderdduizenden euro's mis aan toeristenbelasting door boekingssite Airbnb. In Amsterdam klagen hotels en bewoners van de binnenstad vooral over de overlast die via de site verhuurde accomodaties met zich meebrengen.

Drie van de vier steden hebben geen zicht op het aantal toeristen dat hun stad deze zomer via Airbnb zal aandoen. Ondanks gesprekken met het ministerie van economische zaken en Airbnb, blijft het gissen hoeveel toeristenbelasting zij mislopen.

Den Haag maakte al wel een schatting: een afdracht van Airbnb kan de kas zo'n honderdduizend euro opleveren. Maar tot op heden gaat Airbnb niet in op het verzoek van de gemeenten om toeristenbelasting te betalen. Volgens de gemeenten wil het miljardenbedrijf de pilot in Amsterdam afwachten waarbij toeristenbelasting direct via de website wordt betaald. Hiermee is al 5,5 miljoen euro opgehaald. De hoofdstad moet hierbij vertrouwen op de correctheid van het verhuurdersplatform: Airbnb deelt de gegevens niet.

Opmerkelijk, vindt Koen Frenken, hoogleraar innovatiewetenschappen aan de Universiteit Utrecht. "Bij belastingafdracht kun je niet gewoon een bedrag overmaken en niet verantwoorden of het klopt." Sterker nog, Airbnb betaalt volgens Frenken helemaal geen belasting in Nederland over de inkomsten die ze genereert. Het verbaast hem dat gemeenten nog steeds geen afspraken hebben gemaakt met het bedrijf. Frenken pleit dan ook voor een landelijke regeling. "Airbnb heeft ons nodig. En voor hen is het handiger om met een heel land regelingen te treffen dan per stad."

Geluidsoverlast

Ondertussen loopt de overlast door het aantal Airbnb's in Amsterdam uit de klauwen. Illegale hotels schieten als paddestoelen uit de grond, reguliere hotels protesteren tegen oneerlijke concurrentie en omwonenden klagen over geluidsoverlast. "Geklots van rolkoffers in trappenhuizen, feestjes en dronken toestanden zijn veelgehoorde klachten", zegt Guust Augustijn van het Amsterdamse Wijksteunpunt Wonen Centrum. De hordes brallende toeristen op de bierfiets die de overvolle binnenstad als decor gebruiken, zijn voor veel al geërgerde bewoners de druppel.

In Rotterdam verhuren naar schatting inmiddels 1.350 huiseigenaren hun woning via de boekingssite. En niet alleen voor een vakantieweekend: volledige appartementen worden in de havenstad inmiddels voor gemiddeld 2.400 euro per maand aangeboden. Het aantal toeristen is veel lager dan in Amsterdam, maar daar kan verandering in komen nu de stad is verkozen tot nummer vijf in de toptien van 'topsteden van de wereld' door reisgids Lonely Planet. Daarmee zou de opbrengst van toeristenbelasting in Rotterdam, nu zo'n 4 miljoen euro per jaar, flink kunnen stijgen.

Volgens Frenken kan Rotterdam veel leren van Amsterdam. "De gemeente moet in gesprek blijven met burgers en niet zoals Amsterdam een akkoord achter gesloten deuren sluiten. Er moet snel een team komen dat controles uitoefent en illegale hotels direct sluit. Zo zorg je dat overlast kan worden ingeperkt."

17 miljoen gasten wereldwijd

Airbnb's opmars wereldwijd is duizelingwekkend. In vijf jaar tijd is het bedrijf met een factor 353 gegroeid. Verbleven er in 2010 nog 47.000 mensen via de site, vorig jaar boekten 17 miljoen gasten wereldwijd hun overnachting via het verhuurdersplatform. In Amsterdam neemt het aantal toeristen inmiddels enorme vormen aan. In 2015 werden er meer dan 2 miljoen overnachtingen geboekt, een groei van 475 procent ten opzichte van 2015.

'Amsterdam wordt een Pretpark'

Pretpark Amsterdam is een community op Facebook en Twitter waar vier initiatiefnemers foto's en berichten verzamelen over de 'verpretparkisering', het 'hypertoerisme' in de stad.

Pretpark Amsterdam-redacteur Arjan Welles woonde anderhalf jaar naast een illegaal hotel. "Er was geluidsoverlast, maar je kon niemand hierop aanspreken. Dat pand werd ontruimd, toen kwamen er expats. Nu is het weer een hotel aan het worden. Het lijkt of alles in de hoofdstad moet wijken voor hypertoerisme." Gemeenten moeten wat Welles betreft veel harder zijn naar Airbnb en informatie eisen. "Er moet een registratiesysteem komen zoals in Berlijn dat per adres de verhuur bijhoudt. Namen en rugnummers. Als mensen hun huis de maximale zestig dagen hebben verhuurd, houdt het op. Airbnb neemt nu geen enkele maatschappelijke en sociale verantwoordelijkheid en stunt met onze woningmarkt zonder zelf belasting te betalen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden