Steden groeien doordat gezinnen vaker blijven

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan poseerde in 2011 samen met zijn gezin bij zijn ambtswoning aan de Herengracht in Amsterdam.Beeld ANP

De bevolking in de grote steden blijft groeien doordat meer jongeren naar de stad trekken en daar blijven, ook als ze eenmaal een gezin hebben gesticht. Bij de omliggende gemeenten gebeurt juist het omgekeerde.

Dat blijkt uit een vandaag verschenen studie van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) naar de verhuisstromen tussen steden en de gemeenten eromheen. Het instituut pleit voor meer afstemming bij het woonbeleid tussen de plaatsen.

De bevolkingsgroei in de grote steden, die begon in de jaren tachtig, heeft zich de laatste jaren versneld. De stad 'werkt als een magneet' op jongeren, zeker als ze hoger onderwijs volgen. Vaak vinden ze in die stad ook hun eerste baan, blijven ze er wonen en beginnen ze een gezin.

Door meer eengezinswoningen en kindvriendelijke buurten in buitenwijken als Leidsche Rijn in Utrecht, IJburg in Amsterdam en Ypenburg in Den Haag is het ook gemakkelijker te blijven. Ondanks de gestagneerde woningbouw sinds 2008 lijken de woningen in de grote steden 'als een spons te fungeren', aldus de studie.

Jaren zestig en zeventig

In de jaren zestig en zeventig trokken welvarende gezinnen nog de stad uit om zich in omliggende gemeenten als Nieuwegein en Zoetermeer te vestigen. De meeste van deze 'groeikernen' groeien echter nauwelijks nog en de bevolking vergrijst de komende decennia en wordt minder welvarend.

In de periode van 2000 tot 2014 groeide Utrecht met bijna 95 duizend inwoners, Amsterdam kreeg er ongeveer 80 duizend bij, Den Haag 70 duizend, Groningen en Rotterdam elk ruim 25 duizend en Eindhoven bijna 20 duizend.

De huidige sterke groei van de steden stopt op langere termijn mogelijk, aldus het PBL. Het aantal jongeren zal niet meer groeien en de deelname aan het hoger onderwijs bereikt haar maximum.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden