Steden dompelen zich een uur in duisternis

Bijna dertig wereldsteden zitten vandaag vrijwillig een uur lang in het donker. Ze doen zoveel mogelijk lichten uit in de strijd tegen de opwarming van de aarde. ’Earth Hour’ heet de actie. Sydney begon er vorig jaar mee.

Normaal gesproken is het uitvallen van het licht een ramp voor een wereldstad. Maar voor Sydney wordt de black out van vandaag een feest. Het is de gekozen duisternis van ’Earth Hour’.

Niet alleen de verlichting van het beroemde Opera House en de Harbour Bridge floept vanavond om acht uur uit, ook veel kantoren, het stadhuis, winkelcentra en grote hotels zullen in het donker zitten. McDonald’s schakelt de reclameverlichting van zijn gele M’s uit, restaurants organiseren diners bij kaarslicht, mensen picknicken in parken met waxinelichtjes, in een café loopt de bediening rond met gloeistaven en de dansers van de Sydney Dance Company voeren hun stuk bijna in het donker uit. Sydney unplugged.

Vorig jaar begon het Wereld Natuur Fonds deze actie tegen het broeikaseffect in samenwerking met de stad Sydney. Toen schakelden 2,2 miljoen inwoners en 2100 bedrijven voor een uur hun lichten uit. Het energieverbruik nam in het ene uur met ruim tien procent af; volgens de organisatoren stond dat gelijk aan het van de weg halen van 48.000 auto’s gedurende een uur.

Het idee werd uit nood geboren, vertelt initiatiefnemer en directeur van Earth Hour, Andy Ridley. De toenmalige regering van premier Howard had weinig op met het milieu . Het Wereld Natuur Fonds wilde iets doen om de bevolking te betrekken bij het probleem. „Het succes was overweldigend”, zegt directeur Ridley. „Veel mensen waren blij dat ze iets concreets konden doen tegen de opwarming van de aarde. Ze wilden laten zien hoe betrokken ze waren.” Australië heeft inmiddels een nieuwe (en groenere) regering, die eindelijk het Kyoto-verdrag heeft geratificeerd.

Het succes van de duisternis werkt internationaal aanstekelijk. Dit jaar haken 28 wereldsteden aan bij Earth Hour. Kopenhagen, Tel Aviv, San Francisco, Manilla, Montreal, Dublin en Bangkok; ze zitten vandaag allemaal even in het donker.

In Amsterdam gaat het licht onder meer uit in het Hilton hotel. Het Wereld Natuur Fonds heeft in Nederland geen campagne gevoerd voor het wereldwijde initiatief, omdat het WNF al een klimaatcampagne voor de Noordpool heeft lopen in Nederland. „Maar we steunen dit initiatief natuurlijk wel.”

De organisatie verwacht wereldwijd dertig miljoen deelnemers.

Aanvankelijk bestond er in Australië enige huiver of de energiecentrales de grote schommelingen in energieverbruik wel aankonden. „Maar Earth Hour heeft geen enkel probleem opgeleverd”, laat een woordvoerder van Energy Australia weten.

Natuurlijk zijn er de sceptici, die opmerken dat het ene uurtje zonder licht niets bijdraagt aan een oplossing van het broeikaseffect. Maar daar is professor Andrew Harris het absoluut mee oneens. Harris is hoogleraar duurzaamheid aan de Universiteit van Sydney. „Het tastbare voordeel van Earth Hour is klein, dat klopt. Maar op de langere termijn kan het effect groot zijn. Het is belangrijk dat mensen in de praktijk van alle dag hun gedrag veranderen om hun ecologische voetstap te verkleinen. Een actie als Earth Hour, bevordert zo’n gedragsverandering.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden