Stedelingen naderen inkomen randgemeenten

(Novum) - Het gemiddelde inkomen van stadsbewoners is tussen 1996 en 2004 dichter in de buurt gekomen van dat van inwoners van omringende gemeenten. Dat meldt het Centraal Bureau voor Statistiek maandag.

De relatief hogere inkomens in stedelijke gebieden zijn onder meer te danken aan de daling van de werkloosheid en de recente afname van het aantal niet-westerse immigranten, die veelal lage inkomens hebben. Ook lijkt een aantal steden beter in staat inwoners met hoge inkomens vast te houden.

Behalve Breda en Apeldoorn hebben alle steden nog wel een achterstand ten opzichte van gemeenten in hun directe omgeving. Dat komt doordat veel inwoners met hogere inkomens de stad hebben verlaten en in de omliggende gemeenten zijn gaan wonen.

Met ruim twaalf procent boven het Nederlands gemiddelde is de omgeving van Utrecht het meest welvarend van alle stadsgewesten. Leiden is de rijkste centrale stad. In Rotterdam ligt het gemiddeld inkomen ruim tien procent lager dan in de omliggende gemeenten. Ook in Utrecht en Den Haag zijn de inkomensverschillen met de omgeving groot. Amsterdam maakte de grootste inhaalslag, gevolgd door Den Haag en Groningen.

Enschede, Leeuwarden en Heerlen zijn de minst welvarende steden. Zij wisten tussen 1996 en 2004 hun inkomenspositie ook niet te verbeteren. De gemeenten rond deze steden zijn ook het minst welvarend.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden