Stedelijk Museum weer op de schop

Amsterdam | Toeristen willen alle hoogtepunten uit de collectie zien. Rem Koolhaas past daarom de nieuwbouw aan.

VAN ONZE REDACTIE CULTUUR & MEDIA

Het Stedelijk Museum Amsterdam gaat vier jaar na de verbouwing en uitbreiding al weer op de schop. De grote tentoonstellingszaal in de 'badkuip', zoals de nieuwe aanbouw wordt genoemd, krijgt een andere indeling en inrichting. Architect Rem Koolhaas maakt daarvoor het ontwerp.

Het is de bedoeling dat de vaste collectie, die nu te zien is in de oudbouw, daar een plek krijgt. De aanpassingen zijn volgens het museum noodzakelijk, omdat bezoekers - met name toeristen - behoefte hebben aan een permanente grote opstelling van alle hoogtepunten uit de collectie kunst en design. De kelderzaal van 1100 vierkante meter leent zich daar beter voor dan de oudbouw.

De tijdelijke tentoonstellingen, die tot nu in de kelder te vinden waren, verhuizen naar de eerste verdieping van de oudbouw. Op de begane grond komen kleine thema-exposities.

Volgens een woordvoerster is het niet zo gek om het museum nu al weer aan te passen. Het Stedelijk heropende in september 2012 na een sluiting van acht jaar en een verbouwing die steeds duurder was geworden (127 miljoen euro). "We willen geen statisch museum zijn."

De keuze voor Rem Koolhaas betekent volgens haar niet dat het museum ontevreden is over architect Mels Crouwel, de ontwerper van de 'badkuip'. Crouwel is als 'adviseur' wel betrokken bij de herinrichting.

Over de kosten van de nieuwe presentatie kan het museum nog niets zeggen. Maar het is niet zo, aldus de woordvoerster, dat daarvoor extra subsidie wordt gevraagd. Het project wordt gefinancierd uit de lopende begroting. Daarnaast zal een beroep worden gedaan op fondsen en sponsors.

Het is nog niet bekend wat de bezoekers gaan merken van de herinrichting. Over een maand worden de definitieve plannen gepresenteerd. Volgend jaar mei moet de nieuwe indeling klaar zijn.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden