Stedelijk Museum Schiedam krijgt fantasierijke werken Jan Nieuwenhuijs

Zes werken heeft het Stedelijk Museum in Schiedam gekregen van de weduwe van kunstenaar Jan Nieuwenhuijs (1922-1986). Cocky Nieuwenhuijs-Debets schonk ze ter gelegenheid van de tentoonstelling die het museum aan hem wijdt. Ook verscheen een boek over deze kunstenaar, die er tijdens zijn leven voor koos om altijd in de luwte blijven. Hij wilde zijn werk het liefst voor zichzelf houden en heeft daarom ook maar weinig geëxposeerd. Alleen zijn vrouw Cocky mocht het zien en er iets over zeggen. Maar zijn fantasierijke werk is te bijzonder om ongezien te blijven, meent directeur Diana Wind van het Schiedamse museum.

Hij was de twee jaar jongere broer van de veel bekendere kunstenaar Constant Nieuwenhuijs. Jan maakte aanvankelijk deel uit van de Cobra-beweging, maar dat duurde niet lang. Hij was geen groepsmens en besloot voor zichzelf te gaan werken. Maar de thema's die karakteristiek waren voor Cobra - kindertekeningen, onschuld, fantasie - is hij altijd trouw gebleven. In zijn schilderijen en tekeningen komen vaak dieren en circustaferelen voor. Ze hebben iets sprookjesachtigs, wat ook in dit werk het geval is. We zien een glas met een vrouwenhoofd erin, daar bovenop vier borsten met vijf minaretachtige vormen met gezichten. Het is een collage-achtig werk, er zijn ook stukjes beschilderd papier in geplakt.

Jan Nieuwenhuijs heeft duizenden werken gemaakt, die zich vooral in de familie bevinden. Dat een selectie daaruit jaren na zijn dood toch te zien is voor het publiek, had hij volgens Diana Wind vast wel mooi gevonden. Ze heeft dozen vol werken doorgenomen om de expositie samen te stellen. De weduwe schonk vijf werken aan het museum, maar Wind mocht vervolgens nog iets uitzoeken. Ze koos dit werk, omdat "alles erin zit wat zo karakteristiek is voor Jan Nieuwenhuijs".

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden