NatuurdagboekKoos Dijksterhuis

Stedelijk groenbeheer komt vooral neer op bomen kappen

Je kunt je jarenlang voor het behoud van bomen inzetten, er kan altijd een moment van onoplettendheid komen waarop de bijl er toch ingaat. Of de autoriteiten komen met het argument dat de boom ziek is, waardoor er “gevaarlijke situaties” ontstaan. Dan kun je je eraan vastspijkeren, maar de boom gaat plat, en de gevaarlijke situatie maakt plaats voor asfalt. Boombescherming is een achterhoedegevecht.

Situaties zijn altijd gevaarlijk, zoals vrijwilligers altijd enthousiast zijn. Zelf ben ik juist enthousiast over mijn betaalde werk, terwijl ik vrijwillig actievoerde omdat ik het nodig vond. Er zijn succesjes geboekt, maar meestal worden bomen, nesten, bloemen, bijen, bermen, rietkragen opgeofferd aan urgentere belangen: asfalt bijvoorbeeld, dan wel het maaiprotocol van de plantsoenendienst.

Kort geleden zijn de vele veertig jaar oude populieren en abelen in mijn Groninger wijk gekapt. Nu zijn ze begonnen aan de jongere bomen. De oprukkende bosvogels (boomklever, bosuil, groene specht) hebben zich weer teruggetrokken. Het Stadspark is eerder al aangepakt.

Amsterdam is zichzelf aan het ontgroenen door duizenden bomen te kappen. In Alkmaar, Haarlem en Delft gaan delen van oude parken voor de bijl. Hoewel het kappen en verbranden van bomen tot CO2-uitstoot leidt, is er klimaatsubsidie voor het kappen en verbranden van bomen. Het klimaat schiet er niets mee op; er wordt alleen geld rondgepompt. Haarlem krijgt ruimte voor een parkeerterrein, Alkmaar voor een weg en een ziekenhuis en Delft voor een school. In alle drie de steden gaat het om eeuwenoude parken met dikke loofbomen. Overal proberen bezorgde vrijwilligers de zagen te stoppen.

In Alkmaar procedeert Actiegroep Red de Hout tegen de kapvergunning, in Haarlem hebben 26 duizend mensen een petitie tegen de kap getekend en in Delft wordt komende zondagmiddag geprotesteerd (2 uur bij de keerlus van tram 1, Gandhilaan).

Iedere dag verwondert bioloog Koos Dijksterhuis zich over iets dat groeit of bloeit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden