Steakland Argentinië eet nu ook graag groenten

Veel slagerijen in de Mercado del Progreso oude familiebedrijven. Beeld Peter Scheffer

Cliché maar waar: Argentijnen eten veel en graag vlees. En de regering helpt een handje mee door de prijs ervan kunstmatig laag te houden. Toch is er een omslag in de eetcultuur waar te nemen: meer groenten en meer organische producten.

Eet een Nederlander gemiddeld 17 kilo rundvlees per jaar, de Argentijnen verorberen jaarlijks zo'n 60 kilo per persoon. En dan te bedenken dat de vleesconsumptie al sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw daalt, toen aten Argentijnen ieder jaar gemiddeld 100 kilo rundvlees.

De Mercado del Progreso ('De Markt der Vooruitgang') is een van de weinige overgebleven versmarkten in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires. De markthal is 126 jaar oud en erg populair. Niet alleen de buurtbewoners van de wijk Caballito bezoeken de markt, uit de hele stad komen mensen er hun dagelijkse boodschappen doen.

Grillrestaurants
De slagerijen staan bekend om hun uitstekende vlees. Die worden om half zeven 's ochtends bevoorraad, een uur voor opening. De jonge slagersleerlingen dragen dan de runder- en varkenskarkassen op hun schouders naar binnen. Tussen de middag, als de markt haar deuren sluit voor de siësta, is een nieuwe ronde bevoorrading.

Op de jaarlijkse lijst van de vijftig beste restaurants in Latijns-Amerika, gepubliceerd door het Amerikaanse William's Reed, staan er tien in Buenos Aires - de Peruaanse hoofdstad Lima voert de lijst aan. De Argentijnse eetgelegenheden op de lijst zijn vooral populair vanwege hun vleesgerechten. In zeven van de tien toprestaurants staat nog gewoon een grill met biefstukken erop te sissen.

Zo ook bij La Carnicería ('De Slagerij'), in de hippe wijk Palermo. Het grillrestaurant heeft een jaar geleden zijn deuren geopend en serveert het vlees van een biologische familieboerderij Los Abuelos ('De Grootouders') op de pampa's. "Alle koeien zijn grazers, dat maakt het vlees zo mals en smaakvol", vertelt de dertigjarige kok Ariel Stitz terwijl hij zijn bebloede koksmes afveegt aan zijn schort.

Luchtvervuiling
Zijn klanten zijn niet onder de indruk van berichten dat er een verband bestaat tussen kanker en overmatige vleesconsumptie, zoals de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vorige maand stelde. "Ze vinden de herkomst belangrijker dan de smaak. Je kan ook kanker krijgen van de luchtvervuiling, denk ik dan."

De Argentijnse overheid beïnvloedt de prijs van rundvlees door de export ervan te beperken. Zo worden de producenten gedwongen hun biefstukken te slijten op de lokale markt. Een kilo steak kost in Buenos Aires momenteel zo'n 8 euro, nauwelijks meer dan de kostprijs.

"Het is geen eetgewoonte. Het is cultuur", aldus culinair journalist Claudio Weissfeld. Deze maand organiseert hij met culinair tijdschrift Joy het jaarlijkse vleesmaal, een vijfgangendiner waarbij alle gangen - tot en met het toetje - bestaan uit vleesgerechten. Toch is ook volgens Weissfeld de eetcultuur aan het veranderen in Argentinië. 'We eten alleen nog het beste vlees, van grazende koeien op de pampa', is zijn verklaring voor de dalende vleesconsumptie.

Gevarieerde aanbod
Ook de opkomst van de verschillende keukens in Buenos Aires zorgen voor een gevarieerdere smaakcultuur. "Tot eind jaren negentig kon je niet anders dan naar een grillrestaurant. Nu struikel je over alle wereldgerechten", zegt Weissfeld.

Het gevarieerde aanbod aan agrarische producten heeft ook de Argentijnse groenten en vruchten in de schijnwerpers gezet. De Wereldvoedselorganisatie van de VN prees Argentinië afgelopen jaar voor de algemene beschikbaarheid van gezonde voedselwaren, kwalitatief de beste van heel Latijns-Amerika.

Zo is bijvoorbeeld het aantal vers-markten op straat met louter vegetarische of biologische producten spectaculair gegroeid. Buenos Aires telt tegenwoordig zes van dergelijke markten.

Ook dierenrechten spelen een steeds belangrijker rol. Dat heeft alles te maken met filmpjes uit 2010 waarop te zien is hoe koeien en paarden op barbaarse wijze werden mishandeld door vleesproducenten.

WHO-sceptici

Het verband tussen kanker en het overmatig eten van rood vlees, waar de WHO voor waarschuwt, trekken Argentijnen in twijfel. Het aantal mensen dat kanker krijgt, is in Argentinië beduidend lager dan in bijvoorbeeld Nederland. Zo werd er in 2012 in ons land bij 305 op 100.000 inwoners kanker geconstateerd. In Argentinië waren dat 216 gevallen per 100.000 inwoners, bijna een derde minder. Lokale medici wijzen erop dat de leefwijze van de Argentijn anders is dan die van veel westerlingen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden