Status Gent-Wevelgem op het spel

Gelanceerd door auto's en motoren kon streekfavoriet Nico Mattan naar de zege in Gent-Wevelgem rijden. Door de verpeste finale dreigt de klassieker zijn plaats in de UCI Pro Tour te verliezen.

door John Graat

Pure koersvervalsing, zong het rond in West-Vlaanderen. ,,Een schande'', foeterde de benadeelde ploegleider. ,,Dit kan gevolgen hebben voor de status van deze wedstrijd'', sprak de manager van de Pro Tour dreigend. ,,Een Belgische aanfluiting'', oordeelde Rabo-ploegleider Adrie van Houwelingen, die geen partij was in de commotie die ontstond na de gedenkwaardige finale in de straten van Wevelgem.

Juan Antonio Flecha leek op weg naar de overwinning toen hij enkele kilometers voor de finish was weggereden bij Baden Cooke en Nico Mattan. Het gaatje met de Belg liep op tot 200 meter. In het zicht van de haven kreeg Mattan echter steun uit 'neutrale' hoek. Voor hem reden twee motoren, de auto met de wedstrijdleiding en de neutrale materiaalwagen. In het zog van al dat Belgische verkeer, hervond de favoriet van de streek zijn snelheid. Mattan achterhaalde Flecha en won.

In een sport waarbij een beetje sjoemelen tot de cultuur hoort is dit een truc uit de oude doos. In een kermiskoers zonder camera's kraait er geen haan naar. In de Pro Tour is dat anders. Paul Debaeremaeker komt uit dat kermismilieu. De uitgerangeerde ploegleider mag tegenwoordig de neutrale materiaalwagen besturen. Onderweg had hij al geintjes gemaakt met Mattan. De West-Vlaming had hem met een bidon jolig water in het gezicht gespoten. In de finale trapte Debaeremaeker op de rem om Mattan op sleeptouw te kunnen nemen.

Giancarlo Ferretti, ploegleider van Flecha's team Fassa Bortolo, spoedde zich na afloop naar het gebouw waar de jury zich had teruggetrokken. ,,De Pro Tour is er voor de beste renners, de beste organisatoren en de beste jury. Als dan dit wordt toegestaan, hoort deze koers er niet in thuis'', meende Ferretti, al veertig jaar in het vak. ,,De hele wereld heeft dit gezien. Is dat goed voor het imago van de Pro Tour?''

Ferretti verweet Mattan niets. De Belg had slechts gebruikgemaakt van de omstandigheden die de koersleiding had laten ontstaan. De jury kwam tot dezelfde conclusie. De uitslag bleef ongewijzigd. Ferrerri kondigde meteen aan een klacht in te dienen bij de UCI. ,,Ik zal er een zaak van maken en ga me daarmee vermaken.''

Mattan haalde zijn schouders op. ,,Ik kon er niks aan doen. Ik reed zo rap mogelijk net als Flecha. Ik zag de motor achter hem rijden. Ik wilde in dat spoor komen, dat is normaal. Maar ik heb niet gewonnen dankzij een auto of een motor.'' Hij wist van de prins geen kwaad. Of toch wel? ,,In Spanje zouden ze dit misschien ook hebben gedaan voor Flecha.''

Met een communiqué later op de avond erkende de jury de ongeoorloofde praktijken in de finale. Debaeremaeker kreeg een boete van 400 Zwitserse francs (250 euro) wegens het twee keer 'niet respecteren van de instructies van de commissarissen' in de laatste kilometer. De Belgische tv-zender VRT kreeg een waarschuwing voor het gedrag van de motor met cameraman.

De jury kondigde verder een gedetailleerd rapport aan voor de internationale wielerunie. ,,De winnaar zal niet meer veranderen. Maar zoals we van de ploegen correct gedrag eisen, verlangen we dat ook van de organisaties. Dit kan gevolgen hebben voor Gent-Wevelgem'', sprak Alain Rumpf, manager van de Pro Tour, de nieuwe elitereeks waar elke wedstrijd bij wil horen.

Mattan wenste de mooiste dag in zijn loopbaan niet te laten verpesten. De renner van Davitamon-Lotto gooide na afloop een grote pint vlot naar binnen. Als kind van de kust had hij er altijd van gedroomd om te winnen in Gent-Wevelgem, op de wegen waar hij dagelijks traint. ,,Ik heb gewonnen omdat ik hard heb gefietst; vijftig in het uur.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden