Status-dip bewijst ieders gelijk

Nederland hoort niet langer bij de eredivisie van de wereldeconomie nu het de begeerde AAA-status heeft verloren. Hoe verder? Minister Asscher presenteerde gisteren het wetsvoorstel voor hervorming van de arbeidsmarkt. De FNV demonstreert vandaag juist tegen dat kabinetsbeleid.

Premier Mark Rutte vindt het 'teleurstellend' dat Nederland zijn triple A-status kwijt is. De minister-president wil echter niet te zwaar tillen aan de afwaardering. Het is volgens hem 'een onderstreping van het feit dat we door moeten op de ingeslagen weg'.

Rutte liet dat gisteren weten na de ministerraad. Oppositiepartijen CDA en SP zien liever een koerswijziging en vinden de afwaardering van kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) een signaal van verkeerd kabinetsbeleid.

"Het degelijke imago van ons land loopt nu een deuk op", zei CDA-kamerlid Eddy van Hijum. "Het besluit van S&P is het gevolg van een combinatie van economische omstandigheden enerzijds en niet overtuigend beleid van het kabinet anderzijds."

Ook SP-kamerlid Arnold Merkies is teleurgesteld. "Men was zo bang dat we de AAA-status zouden verliezen dat er een enorme focus was op het terugbrengen van het tekort. Paradoxaal heeft dat juist geleid tot het verliezen van de status. De overheid heeft precies het tegenovergestelde bereikt van wat men wilde bereiken."

De partijen die in oktober bij Herfstakkoord betrokken waren, vinden het verlies van de status 'niet goed' en 'betreurenswaardig'. Maar tegelijkertijd zijn ze ervan overtuigd dat er met hun plannen snel grote stappen in de goede richting kunnen worden gezet.

"Herstel van concurrentiekracht is hard nodig", reageerde SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf. Zijn collega Wouter Koolmees van D66 ziet de verlaging van de beoordeling als 'een aansporing om vaart te maken met de geplande hervormingen'.

VVD en PvdA zijn ervan overtuigd dat het kabinet de juiste maatregelen neemt. Henk Nijboer (PvdA) ziet tekenen van economisch herstel in de praktijk, zo zei hij. "De belangrijke hervormingen in de financiële sector en de woningmarkt, en de afspraken uit het recente begrotingsakkoord moeten met kracht worden uitgevoerd."

De VVD vindt het jammer 'dat we een kras oplopen'. Wel zei financieel woordvoerder Mark Harbers dat ze het al langer zagen aankomen en 'dat het dus geen verrassing is'. "Jammer dat het gebeurt op het moment nu er meer rust en stabiliteit komt door het Herfstakkoord."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden