station Wibautstraat

Wie had de mooiste scoop? Wie vertrok en wie bleef? Wat waren de belangrijkste beelden? Voor de allerlaatste aflevering van Station Wibautstraat maakte de mediaredactie van Trouw een lijstje.

'Opgelicht!' passeert 'Den Haag Vandaag'

Tros' Opgelicht! is eigenlijk bedoeld als serviceprogramma, maar versloeg alle actualiteitenrubrieken en alle politieke redacties met het nieuws dat Tara Singh Varma, kamerlid van GroenLinks, helemaal niet lijdt aan kanker. Waaraan wel, is onduidelijk.

Marc-Marie Huijbregts stopt

Eerst ging-ie live, toen werd het 'opgenomen'. Maar het bleef niks. Cabaretier Marc-Marie Huijbregts stopte dus voortijdig met zijn tv- show, omdat hij het moe was 'tegen de stroom kritiek in te zwemmen'. Andere floppers: Loretta ('Alle dieren tellen mee') Schrijver en Guikje Roethof ('Gezondheidsplein'), shock- jock Giel Beelen en Robbie ('De rijdende hufter') Muntz.

Winnaar: Barend en Van Dorp

Veel verdient RTL4 niet aan het programma (beide presentatoren ontvangen ieder zo rond de 450 000 euro), maar voor het imago van de zender is het programma goud waard. Gasten willen maar wat graag (met uitzondering van de Hell's angels), want het 'cafégesprek op de buis' is niet altijd even diepgravend. Zoals Cor Boonstra, in het nauw gebracht door de 'voorkennisaffaire-Endemol'. Daags na zijn pr-show bij 'Barend & Van Dorp' viel hij definitief door de mand: in zijn rol als commissaris bij Ahold verkocht hij heimelijk voor bijna 317 000 euro aandelen en obligaties Ahold.

...en de publieke omroep waagt ook een kans

De publieke omroep heeft moeite het succes van 'Barend & Van Dorp' te pareren. Het uiterst moeizaam geregelde interview met Bill Clinton voor 'Studio 2' viel bijvoorbeeld in het water omdat Nederland 2 voetbal moest uitzenden.

EO op Nederland 3

De Vara, EO en NPS stribbelden lang tegen. Maar de EO heeft gewonnen: God mag op alle zenders, dus ook op de 'cultureel progressieve' zender. Thijs van den Brink gaat komend voorjaar gasten 'hard interviewen' voor het programma 'Kortsluiten'.

Veronica weg en misschien weer terug

Veronica keerde HMG de rug toe, verloor bij de boedelscheiding alle presentatoren en programma's, liet de onderhandelingen met SBS stuklopen maar komt waarschijnlijk toch weer terug op de buis: Veronica wil clipstation The Box kopen. Opmerkelijk detail: 67 procent van de Nederlanders vindt niet dat Veronica moet terugkeren, aldus een onderzoek van Vara-TV Magazine. Het gouwe-ouwe geluid ('Herinnert u zich deze nog nog nog?') verzorgt tegenwoordig Radio 192, waar Ad(je) Bouwman programmaleider is en 'grote namen' als Tineke de Nooy, Eddie Becker, Krijn Torringa, Edvard Niessing, Chiel Montagne en Will Luikinga plaatjes draaien.

Ook weg en weer terug

Piet van Tellingen, de aimabele hoofdredacteur van het 'Radio 1- Journaal' ging met de vut. Maar veel tijd om de pootjes van zijn caravan uit te draaien, heeft hij niet. Van Tellingen moet voor de NOS de prestigieuze '24-uursnieuwszender' op poten zetten.

Beelden die de wereld schokten

Nog nooit vertoond, een terroristische aanslag live op de televisie: de aanslag op de Twin Towers in New York. Ook nog nooit vertoond: de publieke omroep doet dagenlang verslag op twee netten tegelijk. Niet tot ieders genoegen overigens. "Het harde nieuws van zo'n ramp heb je namelijk al in anderhalf uur gehad. Daarna moet er nog 300 000 uur volgeluld worden", sprak Amerikadeskundige Maarten van Rossem, die overigens zelf ook veel in beeld was. Meest besproken, maar minst bekeken zender, want alleen via de satelliet te ontvangen, was Al Jazeera uit Katar.

Waar niemand naar keek maar wat toch honderdduizenden aan de beeldbuis deed kleven: 'Big Brother, the Battle'. Omwille van de kijkcijfers nog ruiger. Weekopdracht en hoogtepunt voor Kelly: je laten bekruipen door duizenden maden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden