Statiegeld ook splijtzwam binnen verpakkingslobby

Adviseur Nedvang zet vraagtekens bij 'vertroebelde cijfers'

HANS MARIJNISSEN

Binnen Nedvang, de lobby-organisatie van de verpakkingsindustrie, is tweestrijd ontstaan over de statiegeldregeling. Hoewel deze organisatie staatssecretaris Atsma heeft overgehaald de regeling af te schaffen, plaatst hoogleraar Ernst Worrell van de Universiteit Utrecht grote vraagtekens bij de cijfers die Nedvang over de kosten van statiegeld heeft verspreid. Zijn kritiek is pikant, omdat Worrell ook vooraanstaand lid is van de maatschappelijke adviesraad van Nedvang.

Volgens de verpakkingsindustrie moet het verplichte statiegeld op petflessen afgeschaft worden, omdat dit systeem 5 cent per fles duurder is dan de inzameling via de oranje bakken. Staatssecretaris Atsma gebruikt deze cijfers ook in het debat over de afschaffing, dat vandaag in de Tweede Kamer wordt voortgezet. Volgens Worrell, hoogleraar Energie, Materialen en Milieu, wordt deze aanname niet door gedegen onderzoek ondersteund.

"In het Amerikaanse Michigan wordt al twintig jaar gewerkt met een statiegeldregeling voor drankverpakkingen. Langlopend onderzoek toont daar aan dat 94 procent van de flessen wordt ingeleverd. 6 procent niet, en van het statiegeld dat hierover niet wordt uitgekeerd, betaalt men de gehele regeling." Volgens Worrell is dat ook in Nederland mogelijk.

De Utrechtse hoogleraar vindt het jammer dat Atsma de industrie beloont met het afschaffen van statiegeld, en niet de Nederlandse burger. "Nederlanders die trouw hun afval scheiden, zijn over het algemeen voorstander van uitbreiding van de statiegeldregeling. Maar met hun inspanningen bereiken ze nu precies het tegenovergestelde."

Worrel vindt dat de afschaffing van de statiegeldregeling op zijn minst uitgesteld moet worden, zodat ruimte ontstaat voor nieuw onafhankelijk onderzoek. "De staatssecretaris neemt nu klakkeloos de cijfers van de industrie over, hoewel deze aantoonbaar vertroebeld zijn. Dat begint al met de vaststelling hoeveel kunststof verpakkingsmateriaal er in Nederland wordt gebruikt. Voorheen werd de hoeveelheid geschat op basis van sorteerproeven in de verwerking, waarna de aantallen werden omgerekend naar de totale Nederlandse situatie.

"Tegenwoordig neemt Nedvang de verpakkingsbelasting als uitgangspunt, die door bedrijven wordt betaald over het kunststof materiaal waarmee zij hun producten verpakken. Maar hoe zit het met de geïmporteerde producten die al verpakt zijn? En geven de bedrijven wel alles door? De bron van hergebruik-cijfers is dus al zo vervuild, dat al het volgende onderzoek vertroebeld raakt. Maar daar wordt wel beleid op gebaseerd."

De discussie over de juistheid van de cijfers heeft inmiddels tot een forse polarisatie geleid. De staatssecretaris nam vorige week afstand van zijn eigen inspectie, die de Nedvangcijfers onvoldoende van kwaliteit vindt. Hij accepteert ze wel. De supermarkten zijn vóór afschaffing van statiegeld, maar Aldi en Lidl zijn tegen. Ook een aantal grote afvalverwerkers pleit voor statiegeld.

Volgens een onderzoek van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten blijken bijna alle lokale overheden zeer kritisch over de afschaffing van de statiegeldregeling. Zo'n 48 procent er wil helemaal niet vanaf, 52 procent van de 415 gemeenten wil in elk geval tot 2015 wachten met het beslissen erover. Zo denkt ook het bestuur van de VNG erover.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden