Statiegeld grote plastic flessen voorlopig toch niet afgeschaft

null Beeld anp
Beeld anp

Het statiegeld op grote plastic flessen wordt voorlopig toch nog niet afgeschaft. Staatssecretaris Wilma Mansveld schrijft dat aan de Tweede Kamer.

Redactie

Eerder had het kabinet besloten om het statiegeld per 1 januari 2015 af te schaffen en daarover afspraken gemaakt met de supermarkten en de verpakkingsindustrie. Volgens Mansveld is niet aan alle zeven afspraken voldaan en kan ze daarom nu nog niet instemmen met het afschaffen van het statiegeld. Ze wil er in juni volgend jaar opnieuw naar kijken.

Die belangrijke voorwaarde waaraan niet is voldaan gaat over pvc in andere verpakkingen in supermarkten. De industrie had beloofd dat er geen pvc meer in verpakkingsmateriaal zou zitten. Dat is niet gelukt en dat was voor de supermarkten volgens Mansveld 'een negatieve verrassing'. Omdat de sector niet voldoet aan alle 'prestatiegaranties' kan ze nu geen toestemming geven om statiegeld af te schaffen.

Kostenanalyse onbruikbaar
In eerdere debatten met de Tweede Kamer is ook vaak gesproken over de kosten van het statiegeldsysteem. Dat zou te duur zijn voor de supermarkten. Maar in recent onderzoek van het onderzoeks- en adviesbureau CE Delft bleken die kosten maar half zo hoog. Mansveld heeft TNO om advies gevraagd en dat stelt dat CE Delft een methode gebruikt heeft die niet compleet is en daarom voor een kostenanalyse niet bruikbaar.

Overigens zijn de kosten van het systeem voor Mansveld geen argument om wel of niet door te gaan met statiegeld, schrijft ze in haar brief.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden