Statenverkiezingen, op weg naar 2 maart

twitter

De affiches liggen klaar om opgeplakt te worden, maar dit jaar zijn er in Apeldoorn bijna de helft minder verkiezingsborden dan vorig jaar. De gemeente heeft geen geld meer voor de gebruikelijke 29, er is nu nog maar budget voor achttien borden. Willen de partijen er meer, dan moeten ze die zelf betalen.

„Dit is een belachelijk idee”, zegt Tweede Kamerlid voor de SP Ronald van Raak. „Ik snap wel dat ze bezuinigen, maar dat doe je niet op democratie.” Hij heeft minister Donner van binnenlandse zaken gevraagd of een gemeente zomaar in de verkiezingsbudgetten kan snijden en hij heeft te horen gekregen dat een gemeente inderdaad die vrijheid heeft.

Dat is maar goed ook, vindt Henk Giezeman, secretaris van het overleg van de Apeldoornse politieke partijen, dat zulk soort praktische zaken regelt. Hij verwondert zich erover dat de SP deze kwestie van landelijk belang vindt. „Dit is gewoon een plaatselijke aangelegenheid.”

Nu heeft de Apeldoornse gemeenteraad zelf in meerderheid ingestemd met de bezuiniging van in totaal 30.000 euro. Giezeman vindt dat geen goed besluit, dat is hij wel met de SP eens.

Wil Apeldoorn, met zijn 156.000 inwoners en relatief groot grondgebied, het aantal verkiezingsborden op peil houden, dan kost dat de partijen al gauw een paar duizend euro. En dat hebben ze niet, zegt Giezeman. Dat weten de raadsfracties toch ook? „Ze hebben zich erbij neergelegd”, zegt Giezeman. „Maar ik ga ervan uit dat ze zich niet gerealiseerd hebben wat ze hebben besloten.” Hij ziet maar één oplossing: het raadsbesluit terugdraaien.

Vanuit de SP in Den Haag komt een andere, praktische suggestie. Van Raak: „Laat de partijen zelf maar een bord neerzetten. Zo moeilijk kan dat niet zijn.”

Fryslân is not an island, schrijft de Fryske Nasjonale Partij, en daarom is er van het verkiezingsprogramma van de Friese partij ook een Engelstalige versie beschikbaar.

„We hebben in Europees verband contact met dertig minderheidspartijen. In Schotland, in Wales, in Baskenland. De voertaal in de Europese alliantie is Engels en nu kunnen ze allemaal ons programma lezen”, zegt voorzitster Nynke Beetstra.

Voor de inwoners van Friesland is een vertaling in het Nederlands trouwens niet voldoende. Friesland heeft nog twee streektalen, het aan het Saksisch verwante Stellingwerfs en het Bildts. De FNP heeft het programma ook in die streektalen omgezet. „Want we komen ook op voor de taal en cultuur van het Bildt en Oost- en Weststellingwerf.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden