Statenverkiezingen, op weg naar 2 maart

’Heb teveel Egypte en int. politiek gevolgd dit weekend, vannacht droomde ik dat ik de auto van @MaximeVerhagen aanreed. Hij was niet boos’.

Vergeleken met hun politieke collega’s in de gemeenteraad, zijn de 2100 kandidaten voor de Provinciale Staten nog grotere liefhebbers van de sociale media. Met 2 maart in zicht, twittert een kwart van de provinciale kandidaten. Voor de gemeenteraadsverkiezingen vorig jaar was dat maar een op de zes. Ook LinkedIn is populairder in de provinciehuizen dan in gemeentehuizen: de helft heeft daar een profiel, tegen een op de negen in de gemeente.

„Hoe groter het gebied dat mensen moeten beslaan om hun kiezers te vinden, hoe meer gebruik ze maken van de sociale media”, zegt Reinout de Vries van Politiek Online, het communicatiebureau dat op internet de Statenverkiezingen volgt (www.volgdeverkiezingen.nl). Dat vindt hij wel logisch: „Iemand in een dorpje in Friesland komt nog wel kiezers op straat tegen, in de grote stad is dat lastiger.” Vanuit die wetmatigheid valt ook te begrijpen dat Kamerleden koplopers in twitteren zijn.

Onder de provinciale twitteraars is Petra de Boevere een topper, zegt De Vries. Deze eigenaresse van een slijterij en meester vinoloog uit het Zeeuws-Vlaamse Breskens opereert op twitter onder de naam slijterijmeisje. Ze is nummer 17 op de Zeeuwse lijst van de VVD. Ze had al veel volgers en nu ze politieke ambities heeft, neemt ze die schare gewoon mee.

Onenigheid in het Noord-Hollandse CDA? Hoofddoek splijt de partij? De nummer twee van het CDA in Noord-Holland, Meino Schraal, doet die mediaberichten af als grote onzin. Inderdaad, zelf is de in Iran geboren en in Urk opgegroeide kandidaat tegen het dragen van een hoofddoek. Hij is het eens met Kamerlid Hero Brinkman, die in zijn hoedanigheid van lijsttrekker van de PVV in Noord-Holland, hoofddoekjes uit het provinciehuis wil weren en liefst ook in regionale bussen. „Maar ik heb de PVV niet nodig om tot die mening te komen, dat komt gewoon door de plek waar ik geboren ben”, zegt Schraal.

CDA-lijsttrekker Jaap Bond is juist ongelukkig met de uitspraken van Brinkman. Samenwerken met de PVV sluit het CDA nooit uit, maar Brinkman maakt het er niet makkelijker op, zei Bond. Een nummer één en een nummer twee die allebei iets anders zeggen, is dat niet hetzelfde als onenigheid in een partij? Schraal: „Hou op, we worden tegen elkaar uitgespeeld! Ik volg mijn hart. Van de partij krijg ik de ruimte dat te doen, óók als er ooit een voorstel komt voor een hoofddoekverbod. Daar zijn Bond en ik het over eens.” Lachend: „Maar ik moet eerst nog gekozen worden hoor!”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden