Statenlid is onderbetaald en dus grijs

Statenleden in Gelderland, tijdens de verkiezingen voor de Eerste Kamer. Beeld ANP
Statenleden in Gelderland, tijdens de verkiezingen voor de Eerste Kamer.Beeld ANP

Hun vergoeding is lager dan die voor raadsleden in grotere gemeenten. Wie wil nog in de Provinciale Staten? Vooral gepensioneerden brengen het nog op.

Hans Marijnissen

Leden van Provinciale Staten eisen aan de vooravond van de verkiezingen in maart volgend jaar dat hun vergoeding met een kwart wordt opgehoogd. Door de slechte betaling hebben politieke partijen grote moeite hun kandidatenlijsten gevuld te krijgen.

De volksvertegenwoordigers in de provincie krijgen als zij gemiddeld 22,8 uur werken omgerekend een uurvergoeding van 12 euro. Hoewel Statenleden gemiddeld evenveel uren maken als raadsleden van grote steden van meer dan 150.000 inwoners, 'verdienen' die laatste maar liefst 60 procent meer. Driekwart van de Statenleden is ontevreden over de vergoeding.

Geringe vergoeding

Harold van de Velde, Statenlid voor de SGP in Zeeland en voorzitter van Statenlidnu (de vereniging voor statenleden) doet daarom namens zijn een organisatie de oproep aan het ministerie van binnenlandse zaken uitvoering te geven aan het advies van de commissie-Dijkstal. Die stelde al in 2004 dat de vergoedingen van politieke ambtsdragers achterbleven, waarop de salarissen van ministers, Kamerleden en raadsleden werden opgetrokken. Maar vanwege de economische crisis van acht jaar geleden zat dit er voor de Statenleden niet in.

"De geringe vergoeding leidt tot een vergrijzing", aldus Van de Velde, die vreest dat de Staten zo steeds meer op de Eerste Kamer gaan lijken. Alleen gepensioneerden kunnen het zich veroorloven zoveel uren te maken tegen zo'n geringe vergoeding. Daardoor gaat ook de kwaliteit van het politieke ambt achteruit, terwijl de provincie juist een steeds belangrijker rol krijgt.

Hagar Roijackers, lijsttrekker van GroenLinks in Noord-Brabant vindt het moeilijk om als bevlogen politica over geld te praten, maar reageerde vorig jaar op Twitter op de beschuldiging dat politici 'zakkenvullers' zijn met een berekening van haar 'uurloon'. Omdat zij als fractieleider meer uren maakt, lag die in haar geval met 7,49 euro onder het minimumloon. "Het gaat mij niet om de centen", zegt ze nu. "Maar de onderwaardering is fnuikend voor de kwaliteit."

Door de decentralisatie van wet- en regelgeving is er volgens haar veel meer beleid in de provincie terechtgekomen. Daarnaast is er met de introductie van het duale bestel een grotere rol voor de controlerende volksvertegenwoordiger weggelegd. Het debat is pittiger geworden. Daarnaast doen er veel meer partijen mee, waardoor dat debat onrustiger is.

"In Brabant", zegt Roijackers, "met al een gepolariseerd landbouwdebat (mest en dierziekte, red.) speelt ook nog dat het provinciale energiebedrijf is verkocht, waardoor er een enorme begroting is ontstaan die wél gecontroleerd dient te worden. Was een Statenlid tien jaar geleden één werkdag in de week bezig, nu is dat 24 uur, voor hetzelfde bedrag."

'Boerenparlement'

Ook zij signaleert dat vooral jongeren en ouderen in de Staten willen. "Mensen in het spitsuur van het leven kunnen zich dat niet veroorloven, terwijl daar wel de kennis en kunde zit. Partijen vragen zich echt af wie ze nog op de kieslijst krijgen. Meestal niet degene die je wil."

Aan de andere kant van het land onderstreept Mirjam Wulfse het enorme belang van wat zij noemt 'het boerenparlement'. Volgens de voorzitter van de Groningse VVD is er sprake van een volstrekt scheve verhouding met gemeenteraadsleden. "In deze aardbevingsprovincie gaan we over meer dan 500.000 mensen, terwijl we de vergoeding krijgen van iemand uit een kleine gemeente."

Burgers uit de publieke sector kunnen hun Statenwerk nog wel combineren, mensen uit het bedrijfsleven bemoeien zich niet langer met de politiek. "De Staten worden hiermee te eenzijdig, terwijl er juist meer van hen wordt gevraagd."

Lees ook:

Versterk de Eerste Kamer als waakhond van de burgers

Vlak voordat het referendum de nek om wordt gedraaid, zorgt de staatscommissie-Remkes ervoor dat het op de politieke agenda blijft staan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden