Statenleden PVV stemden niet op lijsttrekker Marjolein Faber

Alexander Kops en Kees Kok winnen machtsstrijd

ROMANA ABELS

De uitslag van de Eerste-Kamerverkiezingen van dinsdag legt een machtsstrijd in de PVV bloot. Na bestudering van de uitslagen in de provincies blijkt dat slechts elf van de 66 PVV-Statenleden op lijsttrekker Marjolein Faber stemden, volgens Geert Wilders de 'ideale kandidaat' om de senaatsfractie te leiden. Twee andere kandidaten haalden beiden meer stemmen dan zij. Een van hen is Alexander Kops, een collega van Faber uit de Staten van Gelderland, waar ze zelf fractievoorzitter is en mede-Eerste Kamerlid. Hij stond oorspronkelijk op een onverkiesbare veertiende plaats.

Faber is al een jaar fractievoorzitter in de Eerste Kamer. Ze kreeg geen enkele stem van de PVV-fracties in Brabant, Gelderland, Utrecht, Zuid-Holland, Noord-Holland, Flevoland, Drenthe, Friesland en Groningen. De Statenleden daar gaven allemaal de voorkeur aan andere kandidaten van de PVV. Behalve Kops is ook Kees Kok uit Flevoland populairder dan Faber.

Het ligt niet aan Faber, denkt PVV-fractievoorzitter Dannij van der Sluijs uit Noord-Holland. "Ze ligt goed in de partij." Ook Van der Sluijs heeft zijn vijf fractiegenoten verzocht niet op haar te stemmen, maar op hemzelf. Zo ging het vaker. De PVV'ers uit Brabant verkozen de kandidaat uit Brabant, de PVV'ers uit Drenthe en Groningen op de Groningse kandidaat-senator.

Maar er is meer aan de hand dan regionale binding. Zeker is dat Kops voor zichzelf een stevige voorkeurscampagne heeft gevoerd, net als Kok. Zij haalden, behalve van hun eigen Statenleden, stemmen binnen uit Zuid-Holland, Utrecht en Noord-Holland. Ook de campagne van Kok is saillant, omdat hij al op een verkiesbare zevende plaats stond. De PVV haalde negen zetels.

Mogelijk is de tanende macht van Faber te verklaren uit de ophef toen begin dit jaar bleek dat zij haar zoon onderhands de opdracht voor het bouwen van een partijwebsite had gegund. Maar even goed mogelijk is dat Kops en Kok haar naar de kroon steken. Kops was tot voor kort beleidsmedewerker van de partij in Brussel, Kok is al langer volksvertegenwoordiger, zowel in de Eerste Kamer als in Flevoland.

Vandaag maakt de Kiesraad de definitieve uitslag van de Eerste Kamer-verkiezingen bekend. Dan wordt officieel bekend wie met voorkeurstemmen in de senaat komt. Behalve Alexander Kops komt ook Esther-Mirjam-Sent met voorkeurstemmen in de senaat. De complete Gelderse PvdA-fractie stemde op haar. Een soortgelijke actie voor Janny Vlietstra in Drenthe lijkt net niet voldoende stemmen te hebben opgeleverd. Vlietstra kreeg alle stemmen van de PvdA-Statenleden in Drenthe, maar dat lijkt net onvoldoende gewicht te hebben.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden