Stasi betaalde groep van 'vredesgeneraals'

AMSTERDAM - De internationale vredesgroep 'Generaals voor de Vrede', waarvan ook het prominente IKV-lid wijlen generaal Michiel von Meijenfeldt b.d. deel uitmaakte, zou niet alleen zijn opgericht maar zelfs ook zijn betaald door de Stasi, de inlichtingendienst van de voormalige DDR. Dat zei ex-Stasichef Werner Grossmann gistermorgen in het VPRO-radioprogramma OVT.

De groep generaals keerde zich in 1981 openlijk tegen de 'confrontatiepolitiek van de Navo' en de wapenwedloop.

Volgens Grossmann heeft de Stasi gedurende tien jaar jaarlijks honderdduizend mark in de groep gestoken. Grossmann: ,,Wij vroegen ons altijd af of die generaals , zoals Von Meijenfeldt, zich wel eens de vraag stelden waar dat geld vandaan kwam. Hadden ze het vermoeden dat er een geheime dienst achter zat?”

Von Meijenfeldt kwam eerder deze maand in het nieuws, naar aanleiding van het proefschrift van de historica Beatrice de Graaf. Uit haar onderzoek van de Stasi-archieven in Berlijn is gebleken dat de Nederlandse vredesbeweging, met name het Interkerkelijk Vredesberaad (IKV), actief werd bestreden door de Stasi. Daarbij probeerde de Stasi leden van de IKV-top tegen elkaar uit te spelen. Onder meer Von Meijenfeldt, van 1971 tot 1983 gereformeerd vertegenwoordiger in het IKV, zou zich daarvoor hebben laten gebruiken.

Dat Von Meijenfeldt zich maar ten dele herkende in de strategieën van het IKV bevestigt ook Joop Verdonk, voormalig beraadslid van het IKV, in een artikel over deze vredesorganisatie. Over de Generaals voor de Vrede vertelt Verdonk een ander verhaal dan Grossmann. Grossmann zegt dat de groep werd bijeengebracht door de West-Duitse hoogleraar economie Gerhard Kade, die voor de Stasi werkte. Volgens Verdonk is het juist de groep van acht Navo-generaals geweest die het initiatief hebben genomen om contact te zoeken met geestverwante militairen in de DDR.

Verdonk noemt ook de 'generaalsfilm', die in 1986 uit deze contacten is ontstaan. Door Von Meijenfeldts tegenstanders wordt die, aldus Verdonk, gezien als medewerking aan een propagandafilm van de DDR, wat weer zou stroken met Grossmanns verhaal.

Of Von Meijenfeldt uiteindelijk een pacifist was of toch vooral een generaal, blijft de vraag. Over de veiligheidssituatie na de Koude Oorlog schrijft hij kort na de val van de Muur, dat hij op militair gebied denkt aan 'het gebruik van militaire middelen voor uitsluitend politionele taken in het kader van de VN of van regionale veiligheidssystemen'. Over militaire vredesinterventie rept hij niet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden