'Starterswoning in Randstad nauwelijks haalbaar'

(Novum) - Bijna één op de vijf starters op de woningmarkt (twintig procent) die een huis willen kopen in de Randstad wordt een hypotheek geweigerd. De begin dit jaar aangescherpte Gedragscode Hypothecaire Financieringen is daarvan de belangrijkste oorzaak. Dat zeggen de drie grootste financiële adviesorganisaties vrijdag.

De Hypotheker, Hypotheek Shop en Huis en Hypotheek vinden dat de nieuwe regeling veel starters benadeelt. Sinds 1 januari kunnen woningkopers maximaal vierenhalf keer het bruto jaarinkomen lenen. De problemen zouden vooral spelen in Utrecht en Amsterdam, waar een groot tekort is aan betaalbare woningen. Daardoor komen starters bijna onvermijdelijk in een hogere prijsklasse terecht.

"Die twintig procent komt niet uit een onderzoek, maar blijkt gewoon uit de dagelijkse praktijk", zegt directeur Bas Millenaar van De Hypotheker vrijdag. "Ik heb vanochtend nog gebeld met vijf van onze vestigingen in de Randstad om te vragen wat hun eraringen zijn." Daaruit zou blijken dat ongeveer drie op tien starters nul op het rekest krijgen bij een hypotheekaanvraag sinds de regeling is ingevoerd.

Op zich heeft Millenaar niets tegen de code. "Het is goed dat bijvoorbeeld een buschauffeur met een jaarinkomen van dertigduizend euro geen lening van twee ton kan krijgen. Dat moet je die man ook niet aandoen, want hij komt natuurlijk in de problemen met het afbetalen", zegt hij.

De Hypotheker onderschrijft het belang van bescherming tegen overkreditering. "Maar een starter begint vaak met een vergelijkbaar inkomen en kan daardoor geen hypotheek krijgen voor bijvoorbeeld een huis van meer dan anderhalve ton." Huizen die voor dat geld in de Randstad te koop staan, zijn er volgens Millenaar niet veel en die zijn bovendien niet erg aantrekkelijk. "Die huizen hebben vaak nog geen vijftig vierkante meter."

Het probleem is volgens de Hypotheker-directeur dat de aangescherpte gedragscode geen rekening houdt met de perspectieven die starters hebben in hun carrière. "Het inkomen van starters kan nog groeien."

Banken hebben volgens Millenaar maar weinig trek in de zogeheten 'explainmethode', waarbij jonge carrièremakers kunnen aantonen dat hun inkomen in de toekomst een hogere hypotheek rechtvaardigt. "Dat is een schrijnend probleem. Jonge mensen blijven nu veel langer geld weggooien met huren en kopen pas veel later een woning." Dat heeft ook tot gevolg dat de hypotheeklasten voor mensen die later kopen hoger zijn, doordat ze een kortere aflostermijn krijgen, voegt Millenaar daaraan toe. "We moeten creatiever worden met het verstrekken van leningen aan starters", is zijn pleidooi.

Adviesorganisatie Hypotheekshop sluit zich aan bij De Hypotheker. Operationeel manager Dorine van Basten stelt dat er bij de regeling niet meer naar het bruto-inkomen moet worden gekeken, maar naar het besteedbaar netto inkomen van mensen die een hypotheek willen. "We zien dat mensen vaak wel meer kunnen betalen dan nu uit hun bruto-inkomen zou blijken."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden