Starterslening niet te krijgen

© ANP

Een huis kopen wordt voor starters op de woningmarkt steeds moeilijker. Meer en meer gemeenten stoppen met het aanbieden van startersleningen, een zachte lening die starters in staat stelt een huis te financieren. De terugloop in het aantal startersleningen is een regelrechte ramp voor de woningmarkt, zeggen betrokkenen.

Dat schrijft het AD vandaag. De krant meldt dat nog maar een op de drie gemeenten een starterslening verstrekt voor mensen die voor het eerst een huis kopen. Vorig jaar was dat nog bij zestig procent van de gemeenten het geval. De gegevens komen naar voren uit onderzoek naar de startersleningen door StartEasy.nl, een informatieplatform voor startende woningzoekers.

Geldgebrek
De daling zet voort, vrezen de onderzoekers. Meer dan dertig gemeenten van de 143 die nog een regeling hebben, geven aan binnen enkele maanden te stoppen. 'Mogelijk dat minder dan tien procent van de gemeenten overblijft', zegt een woordvoerder van StartEasy. Geldgebrek is de voornaamste reden voor de gemeenten om af te haken.

'De woningmarkt zit op slot. De starterslening is een goed smeermiddel om de zaak weer in beweging te krijgen', zegt voorzitter Ger Hukker van makelaarsvereniging NVM.

Nieuwe stimulans
Ook de Vereniging Eigen Huis (VEH) pleit voor een nieuwe stimulans. 'Starters brengen de markt op gang. Zij laten geen koophuis achter, dus als zij kopen kan de keten daarachter ook weer kopen en verkopen. Als er geen stimulans voor de kopers komt, zit de woningmarkt nog jaren op slot', zegt een woordvoerder.

Tot midden vorig jaar werden negenduizend starters door een lening aan een eigen woning geeholpen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden