Starters met een studieschuld zijn kansloos op de huizenmarkt

Jongeren- en studentenorganisaties voeren actie bij de Tweede Kamer tegen de kansenongelijkheid die is ontstaan door het leenstelsel. Beeld ANP
Jongeren- en studentenorganisaties voeren actie bij de Tweede Kamer tegen de kansenongelijkheid die is ontstaan door het leenstelsel.Beeld ANP

Wie een flinke studieschuld heeft opgebouwd, komt vaak niet in aanmerking voor een hypotheek.

Gerrit-Jan Kleinjan en Petra Modderkolk

Dat blijkt uit een inventarisatie van studentenorganisatie Interstedelijk Studenten Overleg (Iso) onder de vijf grootste hypotheekverstrekkers van Nederland. “Lenen in het sociale leenstelsel ontneemt starters de kans op een woning”, stelt Iso-voorzitter Tom van den Brink.

Weliswaar zijn de regels bij het krijgen van een hypotheek versoepeld sinds de invoering van het sociaal leenstelsel, maar volgens het Iso hebben studenten er nog niet veel voordeel bij. Bij een bruto-jaarinkomen van 40.000 euro en een gemiddelde studieschuld van 21.000 euro wordt de maximaal af te sluiten hypotheek verlaagd met zo'n 25.000 (nieuwe stelsel) tot 40.000 euro (oude stelsel).

Hierdoor kunnen starters volgens ABN Amro in veel gevallen geen huis kopen. Daarnaast kan een studieschuld ondanks het extra aflossen van de schuld nog tientallen jaren meespelen bij het afsluiten van een hypotheek. Naast ABN Amro, bekeek de studentenorganisatie ook de situatie bij de Rabobank, ING, Aegon en Florius.

Voorlichting

In 2015 is het oude stelsel van studiefinanciering afgeschaft. De basisbeurs, die een gift van de overheid was, werd vervangen door een lening. De vereniging van makelaars VBO sprak zich in 2017 ook al negatief uit over gevolgen van deze verandering. De studentenorganisatie zegt regelmatig bezorgde vragen te krijgen van studenten over de kwestie.

Het Iso pleit voor betere en voorlichting door het Duo, de overheidsorganisatie waarbij studenten lenen. Ook pleit de studentenorganisatie voor maatwerk bij het aanvragen van een hypotheek. Op dit moment kijkt de hypotheekverstrekker niet naar het schuldbedrag dat nog openstaat, maar naar de theoretische maandlast die is afgeleid van de oorspronkelijke studieschuld. Van den Brink: “Duizenden euro’s aan studieschuld aflossen loont niet. De hypotheekverstrekkers moeten kijken naar de actuele schuld, niet naar de oorspronkelijke schuld.”

Aafke Romeijn Beeld Maartje Geels
Aafke RomeijnBeeld Maartje Geels

'Duo en de VVD hebben leugens rondgeslingerd'

Aafke Romeijn (31), muzikant en schrijver uit Utrecht, leende tussen 2008 en 2012 voor haar studie Nederlands.

“Vorig jaar wilden mijn man en ik een hypotheek afsluiten. Ik loste toen al af, het minimale bedrag. Ik heb namelijk niet zo veel geleend, 6000 euro. Toch was dat het verschil tussen wel of niet kunnen kopen.

“Er werd altijd tegen ons gezegd dat je je schuld niet op hoeft te geven als je een hypotheek afsluit, zeker als je een klein bedrag aflost. Maar dat is niet zo. Want als je het verzwijgt, ben je strafbaar. Je pleegt dan contractbreuk. Met de bank ga je namelijk een contract aan waarin staat dat je al je schulden en maandlasten hebt opgegeven. Als de bank erachter komt, kan deze in een keer de hypotheek terugvorderen. Er is dan ook geen hypotheekadviseur die aanraadt om je schuld te verzwijgen, het risico is te groot.

“Dan wordt er ook nog gezegd dat je studieschuld geen invloed heeft op de hoogte van je hypotheek. Ook dat is een pertinente leugen. Ze kijken naar je maandelijkse lasten. Het aflossen van je studieschuld is verplicht. Dat bedrag gaat dus af van wat je kunt besteden aan een hypotheek. Er wordt tegen studenten gezegd ‘joh laat die lening lopen en spaar gewoon’. Maar met spaargeld kom je er niet. Het zijn in feite leugens die Duo en de VVD hebben rondgeslingerd.

“Uiteindelijk hebben we vorig jaar het huis waar we al in woonden voor relatief weinig geld kunnen kopen. Dat is een gek verhaal. Onze huisbaas stierf en had geen erfgenamen. Zijn erfenis moest verdeeld worden onder verre familieleden, die wilden alles snel regelen. Het werd ons toen eigenlijk in de schoot geworpen. We waren nog niet eens op zoek naar een huis, alleen nog naar een hypotheek. We dachten namelijk dat we toch niet konden kopen. Als dit niet gebeurd was, hadden we nu nog steeds gehuurd.”

'Als er niks verandert kan ik geen huis kopen, zo simpel is het'

Niek Heijne (28) uit Hoorn leende tussen 2008 en 2012 voor zijn studie journalistiek en is nu werkzaam op een notariskantoor.

“Toen ik twee jaar geleden een vast contract kreeg, ben ik serieus gaan kijken of ik een huis kon kopen. Want dat is de belangrijkste reden om een hypotheek te kunnen krijgen, dacht ik. Vervolgens bleek bij de hypotheekadviseur dat het een laag bedrag ging worden, omdat ik een studieschuld heb. Het was pak ‘m beet een verschil van anderhalf ton en 110 duizend. Ik wist wel dat een studieschuld invloed had op een hypotheek, maar niet dat het zoveel invloed zou hebben.

“In theorie kon ik met dat lage bedrag uit de voeten voor een klein appartement. Ik heb toen twee appartementen bekeken. Maar voor die woningen had ik zo creatief moeten worden met mijn budget, bijvoorbeeld met spaargeld en steun van mijn ouders, dat ik het niet heb gedaan. Bovendien ging het niet om heel aantrekkelijke huizen.

“En toen knalde de huizenmarkt de pan uit. De prijzen gingen enorm omhoog. Wat inhield dat ik niks meer kon vinden. Op Funda staat zelfs helemaal niets meer binnen mijn budget.

“Eigenlijk ben ik nu meer geld kwijt aan huur dan het bedrag dat ik per maand aan hypotheek zou hebben. Dat voelt wel krom. Ook omdat je nu als het ware geld in de prullenbak gooit terwijl je het ook in een huis zou kunnen investeren.

“Als er niks verandert kan ik geen huis kopen, zo simpel is het. Ik moet óf een partner tegenkomen, met z’n tweeën kun je wat meer. Óf heel veel meer gaan verdienen. Of de huizenmarkt moet weer op z’n gat.

“Heb ik nog hoop? Ja zeker, niet voor de nabije toekomst, maar ik denk heus dat ik ooit een huis kan kopen. Als ik 35 ben, hoop ik nu. Maar misschien ben ik nog optimistisch.”

Lees ook:

Leenstelsel weerhoudt bijstandskind ervan om te gaan studeren

Het nieuwe leenstelsel is voor kinderen uit de armste gezinnen een hogere drempel dan voor jongeren met rijkere ouders.

Dubbel pech voor studenten: geen basisbeurs én geen beter onderwijs

De belofte aan studenten was: geen basisbeurs meer, wel beter onderwijs. Uit onderzoek van de Algemene Rekenkamer blijkt nu dat de hogescholen en universiteiten die belofte niet waarmaken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden