Starters hebben vier jaar lang recht op een uitkering

Van onze parlementsredactie DEN HAAG - Beginnende kunstenaars die met de uitoefening van hun vak nog niet in hun inkomen kunnen voorzien, hebben maximaal vier jaar lang recht op een uitkering van maximaal 820 gulden per maand, ofwel 60 procent van de bijstandsnorm voor alleenstaanden.

Dit staat in het wetsvoorstel inkomensvoorziening kunstenaars (Wik), van minister Melkert (sociale zaken) en staatssecretaris Nuis (cultuur).

Als de startende kunstenaar een alleenstaande ouder is, loopt de uitkering op tot ruim 1050 gulden. Een gehuwde met een afhankelijke partner krijgt 1170 gulden per maand. Als de partner een zodanig inkomen verdient dat dit voldoende is om het hele gezin te onderhouden, vervalt het recht op de Wik-uitkering. Een kunstenaar die na enkele jaren zelf in zijn levensonderhoud kan voorzien, maar later weer terugvalt onder het niveau van de bijstand, krijgt voor het niet benutte deel van de vierjaarsperiode alsnog een Wik-uitkering.

Kunstenaars die in aanmerking komen voor de uitkering hebben geen sollicitatieplicht zoals normale bijstandstrekkers. Ook kunnen zij zonder korting op hun uitkering tot 115 procent van de bijstandsnorm bijverdienen.

De Wik is er gekomen, omdat er behoefte bleek aan een opvolger van de door de toenmalige minister Brinkman (CDA) afgeschafte Beeldende-kunstenaarsregeling. De verwachting is dat ruim 5000 kunstenaars de eerste jaren een beroep zullen doen op de nieuwe regeling, die op z'n vroegst per 1 juli volgend jaar zal ingaan. Voor kunstenaars die nu in de bijstand zitten, geldt een overgangsregeling. Zij kunnen zich voor de Wik aanmelden. Voor hen geldt echter dat ze een 'beroepsmatigheidstoets' moeten afleggen bij het Voorzieningsfonds voor kunstenaars om vast te stellen of iemand professioneel kunstenaar is. Net afgestudeerde kunstenaars zijn vrijgesteld van deze toets.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden