Starter legt 27.000 euro in voor eigen huis

Een passant bekijkt het huizenaanbod in Delft. Beeld anp

Dat starters vaker dan voorheen eigen geld meenemen naar de bank, wisten we al. Maar hoeveel precies, maakte hypotheekadviseur eyeOpen.nl gisteren inzichtelijk. Wie zijn eerste huis aanschaft, legt gemiddeld ruim 27.000 euro zelf in, ontdekte het adviesbureau. Dat is 2500 euro aan spaargeld of giften meer dan twee jaar geleden. Wat werkt die stijging in de hand?

Strengere hypotheekregels
Managing director Olivier Tardieu van eyeOpen.nl heeft het zelf nog meegemaakt. De tijden dat je bij de bank nog zo'n 120 procent van de verkoopprijs van je nieuwe woning kon lenen. "Mijn eerste huis kocht ik inderdaad zonder eigen geld", zegt Tardieu. Die hoge leningen zijn in de crisis aan banden gelegd. Sinds 2012 daalt de maximaal te lenen hypotheek. Vier jaar geleden lag dat bedrag nog op 106 procent van de aankoopprijs, inmiddels is dat 4 procent lager. Vanaf 2018 geldt zelfs dat alleen het aankoopbedrag mag worden geleend. Voor starters betekent dit dat de hypotheekadviseur, de eventuele verbouwing, de overdrachtsbelasting en de makelaar van eigen geld moeten worden bekostigd.

Stijgende woningprijzen
Elke week verschijnt er wel een bericht over de huizenprijzen. 'In acht jaar niet zo hoog', koppen kranten dan. Of: 'met 6 procent gestegen in augustus'. Niet vreemd, gezien de aantrekkende woningmarkt en de historisch lage rente. Maar die hoge prijzen zorgen er wel voor dat starters nog dieper in de eigen buidel moeten tasten. Want, zegt eyeOpen.nl, starters houden hun maandlasten het liefst zo laag mogelijk en kiezen dus zelf ook voor een lage hypotheek.

Studieschuld
De studieschuld is van alle drie de factoren misschien wel het minst van invloed op het gedrag van huidige koopstarters. Hij wordt weliswaar meegerekend bij een hypotheekaanvraag, maar dat is van alle jaren. Wat wel nieuw is, is het leenstelsel. Analisten berekenden dat de gemiddelde schuld van een afgestudeerde daardoor stijgt van 15.000 naar 21.000 euro. Voor huidige studenten en dus toekomstige woningkopers zorgelijk. Want hoe hoger de schuld, hoe lager de hypotheek die je kunt krijgen.

Zorgen om de starter?
Toch rest de vraag: als starters bijna 27.000 euro op kunnen brengen om een eigen woning te betalen, hoe zorgelijk is hun positie op de woningmarkt dan? Tardieu is er niet helemaal gerust op. "Door de striktere hypotheekregels kunnen starters soms geen hypotheek krijgen voor een woning die maandelijks goedkoper is dan het huurhuis waarin ze wonen. Daar moeten we echt een oplossing voor vinden."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden