Startende ondernemers dreigen Utrecht te verlaten

null Beeld ANP
Beeld ANP

Beginnende bedrijven in Utrecht klagen over te veel regeltjes en het gebrek aan betaalbare bedrijfsruimte. Startups in Utrecht dreigen de stad te verlaten als het ondernemersklimaat niet snel verbetert.

Maaike Homan

In een brandbrief aan de gemeente pleitten beginnende ondernemers uit verschillende sectoren onlangs voor meer ontmoetingsplekken, fondsen en netwerken.

“We willen niet weg, maar andere steden als Amsterdam en Eindhoven bellen ons met aantrekkelijke regelingen”, schrijven ze. De grootste klacht: betaalbare bedrijfsruimte is heel schaars. En als ondernemers zelf iets willen opzetten, ondervinden ze weinig steun en lopen ze tegen regeltjes aan. “We missen urgentie, daadkracht en snelheid bij de gemeente Utrecht.”

Een van de ondertekenaars is Pierre Vermeulen van Solease, dat zonnepanelen verhuurt aan particuliere huiseigenaren. Zijn bedrijf zit nu in UrechtInc, een bedrijfsverzamelgebouw waar startups op weg worden geholpen met goedkope huur, een startkapitaal en coaching.

Solease groeide de afgelopen vijf jaar van vijf naar achttien werknemers. Onlangs is een Amerikaanse investeerder aangetrokken en haalde het bedrijf in een paar uur 1 miljoen euro op via crowdfunding. “Wij willen graag de volgende stap maken en verhuizen naar een groter kantoor.” Nu huurt Vermeulen twee verschillende ruimtes in het gebouw van UtrechtInc. Niet ideaal. “Als startup word je doodgeknuffeld maar zodra je gaat opschalen vallen allerlei voorzieningen weg.” Onlangs moest de stad ook de eerste plek afstaan aan Londen op de lijst van meest competitieve regio’s van Europa.

Tekst loopt door onder afbeelding.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Leegstand

Wethouder economie Jeroen Kreijkamp (D66) onderkent de klachten van de startups. “Blendle, SnappCar en Utrechtse startups doen het gewoon heel goed. Dat succes keert zich, nu deze bedrijven willen groeien, tegen ons.”

Want kantoorruimte in Utrecht is schaars. De leegstand is 10,8 procent, het landelijk gemiddelde is 17 procent. Oorzaak is een ander Utrechts probleem: de krapte op de woningmarkt. “Kantoren zijn de laatste jaren omgebouwd tot woonruimte. Daarnaast stijgen de huurprijzen weer. Het is zoeken”, zegt Kreijkamp.

Thuisbezorgd.nl (actief in tien landen, 77 miljoen euro omzet) verruilde Utrecht vorig jaar voor Amsterdam, waar het makkelijk een kantoor vond. Woordvoerder Joris Wilton: “Ons bedrijf internationaliseert snel en Amsterdam ligt nu eenmaal dichter bij Schiphol.” Bovendien is de arbeidsmarkt in Amsterdam breder. “Meer ict-specialisten en gespecialiseerde managers.” En internationale medewerkers zijn beter te verleiden om naar Amsterdam te verhuizen dan naar Utrecht.

Wethouders Kreijkamp wil niet zeggen of Utrecht kantoorruimte bij gaat bouwen. “We bekijken locaties, samen met de ondernemers. En we praten met investeerders.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden