Starten in een gehypete seksfilm

Hoe wijs is het om je acteercarrière te beginnen in een kinky seksfilm zoals 'Fifty shades of grey'? Er zijn genoeg voorbeelden van acteurs, met name actrices, die een klap op de billen voor een miljoenenpubliek nooit meer helemaal te boven zijn gekomen. En dan ging het om goede films. Denk aan Maria Schneider die vastliep in de frustraties rond de opnames van 'Last tango in Paris' waarin ze door Marlon Brando onverwacht besprongen werd met een pakje boter. Of aan Kim Basinger die voor eeuwig bleef kleven aan de ijsklontjes die Mickey Rourke over haar lijf smeerde in sm-klassieker '9 1/2 weeks'.

Daarbij is de kinky seksfilm voor een actrice sowieso al een lastiger opdracht. Onlangs klaagde de Engelse actrice Ruth Wilson - ooit een geweldige Jane Eyre, nu te zien in overspelserie 'The Affair' - dat zij als vrouw altijd haar orgasmegezicht moest opzetten om duidelijk te maken dat de seks lekker was. Waarom werd de camera niet ook eens op de man gericht? Aan dat cliché gaat de op vrouwen gerichte en door vrouwen gemaakte poezelige sm van 'Fifty shades of grey' ook niet voorbij, getuige alleen al het wijdverspreide beeld van de geblinddoekte Dakota Johnson en haar genietende open mond.

De Shades of Grey-sterren zelf doen in interviews ondertussen hun best om met alles 'helemaal oké te zijn'. Jamie Dornan houdt zich wijselijk extra op de vlakte. Hij is tweede keus; de vervanger van he-man Charlie Hunnam die gecast was als Christian Grey maar vorig jaar zomer uit het project stapte. Eerst lag dat aan conflicterende werkschema's maar later sijpelde door dat hij het script niet zag zitten. Vervanger Jamie Dornan is een voormalig Calvin Klein-model en bij een klein publiek bekend van de tv-serie 'The Fall'. Daarin speelt Dornan een man die naast zijn carrière als rouwconsultant en zijn taak als huisvader ook vrouwen met bruin haar vermoordt. Voor typecasting is Dornan niet zo bang, lijkt het. Hij heeft zijn wat weeë en vage uitstraling ook mee; kan even goed een leraar zijn met louter goede bedoelingen.

Zijn tegenspeelster Dakota Johnson kennen we nog helemaal nergens van, behalve dan als telg uit een beroemde zwoele acteursdynastie. Haar moeder is actrice Melanie Griffith, ooit een one-hit wonder als de carrière makende secretaresse in 'Working Girl', haar grootmoeder is Tippi Hedren, beroemd van Hitchcocks 'The Birds' en 'Marnie'. Geen van beide vrouwen is het gelukt om aan die ene doorbraakrol voorbij te komen. Iets wat bij Hedren lag aan Hitchcock die andere projecten verhinderde, en bij Griffith aan alcohol, drugs en slecht kiezen. Johnsons vader is Don Johnson van wie na de successerie 'Miami Vice' nooit meer wat is vernomen.

Misschien dat Dakota daarin ook wel de relativering vindt voor een gehypete seksfilm. Want al hebben ouders en grootouder na die ene hit nooit meer iets gepresteerd, ze zijn er nu wel al een leven lang op aan het teren.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden