Start Traineeship 2.0 op radio 1

zondag, 21 februari 2010 00:00 Inspirerend, grensoverschrijdend, confronterend en tof. Het zijn termen die verwoorden wat zestien nieuwe wereldverbeteraars afgelopen weekend hebben ervaren tijdens het startweekend van het tweede Traineeship voor Wereldverbeteraars. In veel oefeningen ontdekten ze onder andere dat de wereld verbeteren écht gewoon een kwestie van beginnen is. Dat het eigenlijk heel simpel is en dat het op duizend verschillende manieren kan.

Tijdens een gedeelte van het weekend was een verslaggever van het Llink-radioprogramma Atlas aanwezig. De omroep is op zoek naar een antwoord op de vraag of je de wereld verbeteren kunt leren. Om dat antwoord te vinden, zal Llink de deelnemers en het traineeship de komende maanden volgen.

Intussen zijn de zestien wereldverbeteraars daadwerkelijk begonnen. Zij gaan verdeeld over drie groepen, allen aan de slag met bewustwording rond thema's als ontwikkelingssamenwerking, water en duurzaamheid. Hoe dat precies vorm krijgt en wat de projecten precies inhouden, zal de komende weken duidelijk worden.

Eerste traineeship zit erop

zaterdag, 06 februari 2010 00:00

Het zit erop, het eerste Traineeship voor Wereldverbeteraars. Moe en voldaan arriveerden de wereldverbeteraars gisteravond op de rode loper van Jeugd Buitenverblijven in Nunspeet. Na drie maanden ontdekken en organiseren is het tijd voor een waardige afsluiting. Na een heerlijke nasi gaan de projectgroepen uiteen voor een laatste vergadering. In geheel eigen stijl worden vervolgens de resultaten aan elkaar gepresenteerd en staan we uitgebreid stil bij het delen van waardering voor elkaars inzet. Daarna is het tot in de vroege uurtjes feest.

Vandaag stond geheel in het teken van ‘what’s next.’ We staan stil bij de vraag op welke andere gebieden je een verschil kunt zijn in de wereld, bijvoorbeeld op het gebied van consumeren en relaties. Projectgroepen gaan bovendien aan de slag met het maken van filmpjes over hun ervaringen. We sluiten af met een evaluatie van het programma en maken afspraken over toekomstige betrokkenheid bij Verbeter de Wereld. Deze wereldverbeteraars zien we ongetwijfeld niet voor het laatst!

Achttien wereldverbeteraars aan de slag

maandag, 02 november 2009 00:00

Ze zijn stuk voor stuk bijzonder gemotiveerd om aan de slag te gaan; de achttien mooie mensen die afgelopen weekend bijeen waren in Austerlitz waar het eerste Traineeship voor Wereldverbeteraars begon. ,,Het is fijn te merken dat ik niet de enige ben die iets wil doen voor een mooiere wereld”, zegt een van de deelnemers. ,,Ik heb hier de kans om echt mezelf te zijn”, voegt een ander er aan toe. ,,Deze training past als een jas.''

De komende drie maanden zetten vier teams hun tanden in het project dat ze de afgelopen dagen hebben bedacht. Zo gaan er op 16 januari mensen geEebt worden. Ja heus! Wat het inhoudt en wie er op deze manier uit de dagelijkse routine worden wakkergeschud, wordt nog duidelijk. Vaststaat dat mensen zullen ontdekken dat er andere mensen zijn om mee in contact te komen.

Harts-Tocht

Een ander team gaat wie dat maar wil helpen te onthaasten! Zij maken in Amsterdam een wandelroute. Deze zogenaamde Harts-Tocht inspireert wandelaars te onthaasten, door dingen die ze onderweg tegenkomen. Feestelijke opening op 2 januari.

Een derde team wil het dorpsgevoel naar de stad brengen. Ze willen sociale betrokkenheid bevorderen met ludieke 'teasers' en een evenement voor de bewoners van een wijk. Wat dit evenement wordt, is afhankelijk van wat de mensen in de wijk willen.

De vierde groep tenslotte organiseert een culturele uitwisselingsdag tussen Nederlanders en asielzoekers, waarbij tevens fondsen worden geworden voor iets wat de kinderen in een centrum graag willen hebben. Houd onze site in de gaten voor het vervolg van al dit moois.

Jongerenprijs aan neus VdW voorbij

zaterdag, 31 oktober 2009 00:00

Helaas, we zijn 'eervol tweede' geworden vandaag met ons 'Traineeship voor Wereldverbeteraars. De Jongerenprijs 2009 van Kerk en Wereld is voor het project DeWereldRedden.nl van Stichting Wonder. Zij gaan er vandoor met de €10.000. Wij feliciteren onze collega's uiteraard van harte met hun succes.

De prijsuitreiking was in het Archeon in Alphen aan den Rijn tijdens de openingsmanifestatie van de Maand van de Spiritualiteit. De drie finalisten – wij van VdW, DeWereldRedden.nl en Romeo en Julia 2.0 van Euro's voor Vrede – presenteerden zich aan het publiek. Theologe en tv-presentatrice Jacobine Geel was gastvrouw en stelde nog een aantal vragen na afloop van de presentaties.

Juryvoorzitter Bram Tack had alledrie de finalisten de prijs gegund, zo zei hij. Hij kon ook geen redenen noemen waarom VdW of Euro's voor Vrede geen prijswinnaar zouden kunnen zijn; het oordeel van de jury was in het voordeel van Stichting Wonder uitgevallen.

Tack noemde als positieve kanten van ons Traineeship: de diversiteit van de projecten die worden uitgevoerd en de originaliteit en diepgang; dat we jongeren aan het denken én doen zetten.

Verbeter de Wereld in Finale

vrijdag, 16 oktober 2009 16:20

Het Traineeship voor Wereldverbeteraars is doorgedrongen tot de Grote Finale van de Jongerenprijs van Kerk en Wereld. Op 1 oktober hebben we het Traineeship gepresenteerd tegenover een vierkoppige jury en vijf andere halve-finalisten. Eind deze maand, op 31 oktober, wordt de prijs van €10.000 uitgereikt aan één van de laatste drie overgebleven projecten.

Spannend! Op de laatste dag van oktober weten we wie er vandoor gaat met de Jongerenprijs van Kerk en Wereld (K&W). Flink duimen dus voor het Traineeship voor Wereldverbeteraars, want we zijn doorgedrongen tot de Grote Finale.

K&W – benieuwd naar wat jongeren doen met hun inspiratie – loofde afgelopen voorjaar een bedrag van €10.000 uit aan het meest inspirerende en vernieuwende project dat voor en door jongeren is uitgevoerd. Van de twintig ingestuurde projecten selecteerde de jury van Kerk en Wereld en Zinweb.nl er zes voor de halve finale.

Aan het werk

Op 1 oktober presenteerden deze zes halve-finalisten zich aan de jury en aan elkaar. Wij verklaarden ons Traineeship voor Wereldverbeteraars nader en lieten daartoe onze toehoorders erváren waar we voor staan: gewoon beginnen! We zetten iedereen aan het werk.

En zo kon het gebeuren dat mensen de lichten in het gebouw waar we waren uit deden en andere energiebesparende maatregelen troffen, dat één van de juryleden sinds lange tijd contact legde met een oud-collega en dat een aantal van de aanwezigen een eerste verdiepende stap zetten op spiritueel of religieus gebied.

Het was bijzonder inspirerend om met z'n allen bijeen te zijn en te ontdekken waar alle verzamelde projectuitvoerders zich mee bezig houden. Als je ook nieuwsgierig bent, klik dan door naar de site van Kerk en Wereld. Daar worden de zes projecten uitgelegd.

K&W is trouwens een organisatie die subsidies verleent aan projecten op het grensvlak van geloof en samenleving, zoals ze dat zelf omschrijft.

Naar de prijsuitreiking

De prijsuitreiking is op 31 oktober, om 14.00 uur in Alphen aan den Rijn. Jacobine Geel zal dan tijdens de openingsmanifestatie van de Maand van de Spiritualiteit een cheque van €10.000 overhandigen aan de winnaar. Iedereen is hierbij van harte welkom. En eerlijk gezegd zouden we het super leuk vinden als je erbij bent om Verbeter de wereld aan te moedigen. Meld je dan wel even aan bij Kerk en Wereld (www.kerkenwereld.nl/jongerenprijs, onder het kopje nieuws).

Onze maatschappelijke bijdrage

vrijdag, 21 augustus 2009 12:50

Terwijl wij de afgelopen maanden bezig zijn geweest met het ontwikkelen en organiseren van het Traineeship hebben ook een bijdrage geleverd aan andere maatschappelijke bijeenkomsten.

Zo hebben wij een workshop verzorgd tijdens de presentatie van het rapport “21 minuten” over een breed georganiseerde maatschappelijke enquête. De workshop ging over de kracht van het individu om maatschappelijke veranderingen teweeg te brengen. We dachten na over praktische dingen die je zou kunnen doen! Op www.nationaledialoog.nl kun je meepraten over allerlei maatschappelijke issues die je bezig houden!

Bij IKV-PAX Christi hebben wij een workshop verzorgd over hoe jongeren te betrekken bij vrijwilligerswerk tijdens de vredeswerkdag. Deze dag was een voorbereiding op de Vredesweek van 19-27 september waarin er allerlei vredesactiviteiten zullen plaatsvinden. Zie http://www.ikvpaxchristi.nl/events/ en doe ook mee!

Tijdens de Europese Week op de Universiteit Eindhoven organiseerde Marjolein Prins namens ons een workshop die de deelnemers liet nadenken over de vraag hoe ze de idealen waar Europa ooit mee begonnen is in hun dagelijks leven in de praktijk zouden kunnen brengen. Dat ontaardde in een uitbarsting van lol en actie, waarbij de deelnemers naar buiten gingen om een “slachtoffer” zeer blij te maken! http://www.europeanweek.org/

Tot slot was Verbeter de Wereld prominent vertegenwoordigd op het symposium van de Utrechtse studievereniging Perikles (Bestuur- en Organisatiewetenschappen). In een speciale workshop werden studenten uitgedaagd om in slechts een half uur tijd een concreet verschil te maken. Daarnaast konden we ons ei kwijt tijdens een interessante paneldiscussie.

Traineeship voor Wereldverbeteraars

woensdag, 17 juni 2009 12:31

Verbeter de Wereld gaat een nieuwe uitdaging aan: het Traineeship voor wereldverbeteraars! In het najaar van 2009 starten we met dit traject voor 30 deelnemers die bereid zijn zichzelf uit te dagen en in teamverband een project te realiseren waar de wereld van op de kop staat! Lees hier meer!

Geef je op voor de VdW activiteiten-commissie!

woensdag, 21 januari 2009 03:34

Is VdW voor jou nog niet gek, leuk, lekker, creatief of diepzinnig genoeg? Meld je dan aan als lid van de activiteitencommissie en maak het waar!

Alles is mogelijk bij VdW, van workshops praktisch idealisme tot en met eerlijk koken. Alles is mogelijk bij VdW.

Voor aanmelding en/of meer informatie kun je contact op nemen met Geert Luteijn: geert@verbeterdewereld.org Dit e-mail adres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. of 06-046670642.

Verbeter de Wereldcrisis / KOOP NU AANDELEN VERBETER DE WERELD!

woensdag, 21 januari 2009 02:40

Ook op zoek naar stabiele aandelen met een hoog rendement in deze tijden van crisis? Goed nieuws:

VERBETER DE WERELD GAAT DE BEURS OP!

Een antwoord van VdW op de wereldwijde kredietcrisis kan immers niet langer uitblijven. Dat vond ook de Nederlandsche Bank; na kort overleg met Nout (Wellink) kwamen we al snel tot de conclusie dat een beursgang de meest voor de hand liggende optie is om de koersen van een positieve impuls te voorzien!

Een simpele rekensom, want de cijfers spreken voor zich. Een investering van 2000 euro in de periode 2007-2008 heeft ruim 100 wereldverbeteraars geïnspireerd om voor 750 begunstigden het verschil te maken. Stelt u eens voor wat 20.000 euro kan doen in de periode 2009-2011... Jazeker, ons driejarenplan barst van de ambitie en daar kunt u een aandeel in nemen!

Lees meer...

Nieuwe website!

zondag, 03 februari 2008 21:45

Na vele uren van noeste arbeid is de website vernieuwd: nu met meer foto's en (hopelijk) makkelijker navigeren. We zijn heel benieuwd naar je reacties / suggesties. En heb je nog inspirerende teksten, foto's op filmpjes? Maak ons erop attent, die plaatsen we graag op de website: info@verbeterdewereld.org Dit e-mail adres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden